نمایشگاه چهل و نهم عرب هلث به عنوان بزرگترین رویداد فناوری پزشکی و بهداشت در منطقه خاورمیانه از ۲۹ ژانویه تا ۱ فوریه در مرکز نمایشگاهی دبی برگزار شد. حضور شرکتهای ایرانی در این نمایشگاه با وجود حضور کمتری نسبت به سایر شرکتها، مورد توجه قرار گرفت. اما حضور غیرمنتظره معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو در این رویداد، توجه بیشتری را به خود جلب کرد.
به گزارش منابع آیمد ۳۶۰ ، نمایشگاه عرب هلث به عنوان مهمترین و بزرگترین نمایشگاه صنعت بهداشت و فناوری پزشکی در منطقه خاورمیانه شناخته میشود. این نمایشگاه تنها به تجهیزات پزشکی محدود نمیشود، بلکه شامل حوزههای گستردهای از صنعت بهداشت و سلامت میشود.
یک نمایشگاه عظیم با بیش از ۳۵۰۰ غرفه از بزرگترین شرکتهای جهان، که هر سال به ابعاد بزرگتری میرسد، تا جایی که بسیاری از متخصصان معتقدند به زودی این نمایشگاه به ارزشمندترین رویداد صنعت بهداشت جهان تبدیل خواهد شد. حضور غولهای صنعت بهداشت از پنج قاره مختلف جهان و بازدید بیش از ۱۱۰ هزار نفر از ۱۸۰ کشور جهان در چهل و نهمین نمایشگاه ایران هلث، نشان دهنده جایگاه و اعتبار این رویداد عظیم در صنعت بهداشت است. در این مکان، بازدیدکنندگان با تخصصهای مختلف نه تنها به منظور گذراندن وقت نیستند، بلکه برای برقراری ارتباط با شرکتهای تولیدکننده تجهیزات پزشکی، آشنایی با آخرین فناوریهای صنعت بهداشت، خرید محصولات یا اخذ نمایندگی به این مکان میآیند.
برای کسانی که تمایل دارند بهروزرسانی دانش خود درباره آخرین پیشرفتها و محصولات شرکتهای بزرگ تولیدکننده تجهیزات پزشکی و صنعت بهداشت داشته باشند، یا به عنوان تولیدکننده یا واردکننده قصد سرمایهگذاری داشته باشند، نمایشگاه عرب هلث بهترین مکان دنیا است.
مرکز نمایشگاهی در دبی و هتلهای این شهر تجاری بزرگ، کنفرانسها و همایشهای متعددی را برگزار کردهاند که کاربرد هوش مصنوعی در تجهیزات بهداشت یکی از مهمترین موضوعات آن بود. این همایشها عرب هلث را به بهترین مکان برای افزایش دانش متخصصان صنعت بهداشت در منطقه خاورمیانه تبدیل کرده است.
غیبت ایران در نمیشگاه عرب هلث
در این رویداد، علاوه بر غرفههای بزرگ و جذاب شرکتهای بزرگ و معتبر تجهیزات پزشکی جهان، ۳۰ پاویون رسمی برای کشورهای مختلف تشکیل شده بود. اما پرچم جمهوری اسلامی در این نمایشگاه حضور نداشت و تنها ۱۰ شرکت ایرانی به صورت پاویون غیررسمی در این رویداد شرکت کردند.
بسیاری از این شرکتها هدف خود را در این نمایشگاه به ارائه محصولات خود به بازارهای بینالمللی و افزایش صادرات مطرح میکردند. آنان معتقد بودند که در مقابل مشکلات اقتصادی و افتارزش پول ملی ایران، تنها راه نجات برای شرکتهای ایرانی افزایش صادرات است. اما بسیاری از بازدیدکنندگان خارجی این نمایشگاه به دلیل تحریمها و موانع مختلف تجارت با ایران، با شنیدن نام ایران، بروشورهای شرکتهای ایرانی را کنار میگذاشتند. این موانع و سختیها باعث میشد که آنان از همکاری با شرکتهای ایرانی منصرف شوند.
در میان ازدحام و شلوغی نمایشگاه عرب هلث و عدم حضور موثر شرکتهای ایرانی در این رویداد، دکتر حیدر محمدی، رئیس سازمان غذا و دارو، همراه با محمد پیکانپور، مدیرکل داروی این سازمان، در نمایشگاه عرب هلث حضور داشتند که این موضوع به شدت عجیب و سوالبرانگیز بود.
سوالاتی مطرح است که علت شرکت رئیس سازمان غذا و دارو در این نمایشگاه چیست؟ آیا معاون وزیر بهداشت با دعوت رسمی میزبانان نمایشگاه عرب هلث در این رویداد حضور داشته است؟ آیا سفر ایشان به این نمایشگاه یک ماموریت دولتی بوده و از محل هزینه دولت صورت گرفته یا به دعوت شرکتهای خصوصی بوده است؟
هدف اصلی از سفر رئیس سازمان غذا و دارو به نمایشگاه عرب هلث چیست و چه نتایجی به دنبال داشته است؟ و چرا معاون وزیر بهداشت توضیحاتی درباره هدف و نتیجه این سفر را ارائه نکرده است؟
با وجود اینکه تمرکز اصلی این نمایشگاه بر حضور شرکتهای تولیدکننده تجهیزات پزشکی بوده و حضور شرکتهای دارویی کمتر بوده است، علت شرکت مدیر کل دارو همراه با رئیس سازمان غذا و دارو چیست؟
این سوالات جزء مواردی هستند که پاسخدهی به آنها توسط معاون وزیر بهداشت میتواند به شفافیت فعالیتهای اصلیترین نهاد اجرایی در حوزه صنعت بهداشت، یعنی سازمان غذا و دارو در ایران، کمک کند و از پیشگیری از شائبهها و گسترش شایعات جلوگیری کند.
چهل و نهمین دوره نمایشگاه عرب هلث به اتمام رسید. مدیران این رویداد بزرگ فوراً پس از پایان آن، برنامههای خود را برای برگزاری پنجاهمین دوره این نمایشگاه را اعلام کردند و از شرکتهای مختلف برای ثبت نام دعوت کردند. این نمایشگاه، که قرار است در فصل زمستان سال آینده، از ۲۷ تا ۳۰ ژانویه ۲۰۲۵ در دبی گرم و آفتابی برگزار شود، گستردهتر و بزرگتر از نمایشگاه امسال خواهد بود.
در این بین، شرکتهای ایرانی به دور از رقابت جهانی و با توجه به پیشرفت روزافزون هوش مصنوعی در فناوریهای بهداشت، به برگزاری دو رویداد ایران هلث و ایران مد میپردازند. این شرکتها با حضور محدود شرکتهای خارجی، به سوی رقابتها و تنازعات داخلی برای بهرهبرداری بیشتر از ارز و امتیازات دولتی برای بقا میپردازند.