صنعت داروسازی، بعد از صنایع نفت و گاز، خودروسازی و الکترونیک، به عنوان یکی از صنایع بسیار مهم جهانی تلقی میشود. ارزش بازار جهانی این صنعت در سال ۲۰۲۰ بیش از ۲۵۱ تریلیون دلار تخمین زده شده و همچنان در حال رشد میباشد. این صنعت، نقش کلانی در اقتصاد کشورهایی چون آمریکا، ژاپن، چین و کل اروپا ایفا میکند که بخش عظیمی از تحقیقات پزشکی و بهبود سلامت جهانی را در دست دارند. این صنعت در ایران نیز نقش حیاتی دارد و بخش قابل توجهی از درآمدهای ارزی کشور ناشی از صادرات این صنعت در برنامه هفتم توسعه به عهدهی آن است. به گونهای که در این برنامه، برای صادرات ۲ میلیارد یورو از کل زنجیره دارو برنامهریزی و هدفگذاری شده است
صنعت دارو نیاز به بهروزرسانی و برونگرایی دارد
در این زمینه، رئیس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران اظهار کرد: دوره هشتم نمایشگاه ایران فارما نسبت به هفت دوره قبل، با استقبال بیشتری از شرکتهای خارجی برگزار شد. در این دوره، نمایندگانی از ۳۳ کشور در بیش از ۲۰۰ شرکت، بهصورت مستقیم و غیرمستقیم، حضور داشتند. محمد عبدهزاده افزود: همچنین، در این نسخه از ایران فارما، سفرای کشورهای خارجی شرکت کرده و دو پاویون هند و چین برگزار شده است. هدف اصلی در این دوره توسعه صادرات و ایجاد تراز تجاری مثبت است. این هدف در برنامه هفتم توسعه نیز بهعنوان یک هدف مطرح شده و برای ارزآوری ۲ میلیارد یورو برنامهریزی شده است.
رئیس هیاتمدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، با اشاره به اینکه دستیابی به اهداف ارزی در برنامه هفتم توسعه به نظر غیرقابل تصور نیست، اظهار کرد: من معتقدم که صنعت دارو از تمام مراحل، از تأمین مواد اولیه تا تجهیزات و خطوط تولید داروها، ظرفیت زیادی برای ارزآوری دارد. اما برای دستیابی به اهداف صادراتی، صنایع داروسازی باید بهروز و گستردهتر شوند. وی افزود: برای گسترش برونگرایی، این صنعت باید سودآور شود و این وظیفه بخشی از آن بر عهده صنایع داروسازی است. در عین حال، نیاز به دیدگاه مثبت و تصمیمگیریهای موثر از سوی مقامات و سیاستمداران برای تسریع در بازسازی و بهروزرسانی صنعت احساس میشود.
عبدهزاده تأکید کرد: صنعت به تنهایی قادر به بازسازی و نوسازی خود نیست و بدون شک نیاز به نگاه مثبت مقامات و مدیریتی دارد که مزایا و امتیازاتی را که میتواند در زمینه صادرات، بازسازی و نوسازی در نظر بگیرد، ارائه دهد. این مزایا باید در حوزههای مختلفی از جمله مالیات، طرحهای تشویقی برای صادرات، تسهیلات خرید ماشینآلات داروسازی و بهروزرسانی خطوط تولید قرار گیرد تا شرکتهای داروسازی بهروز شده و توانمندیهای جهانی را افزایش دهند. بنابراین، تنها با این اقدامات میتوانیم در بازارهای جهانی به موفقیتهای چشمگیری دست یابیم. وی افزود: در حال حاضر، با توجه به رقابتپذیری قیمتی داروهای ایرانی نسبت به برندهای معتبر و عدم عضویت در دبلیوتیاو، قادر به تولید هر نوع محصولی هستیم. این وضعیت برای صنعت یک مزیت مهم بهشمار میآید.
اهمیت داروسازی بعد از نفت و پتروشیمی
عبدهزاده، در افتتاحیه نمایشگاه ایران فارما که هفته پیش برگزار شد، با اشاره به حضور سفرا و نمایندگان کشورهای مختلف، تأکید کرد: این حضور نمایانگر این پیام است که در هفت دوره گذشته، ما توانستهایم به شکل چشمگیری پیشرفت کنیم و ایران فارما به عنوان یک برند معتبر شناخته شده است، که میتواند در منطقه جایگزین مناسبی برای نمایشگاه داروسازی سیپیاچای فرانکفورت شود و به توسعه صنعت دارو کمک کند.
رئیس هیاتمدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران تاکید کرد: در این زمینه، وظیفه انجمنها، سندیکاها، وزارت بهداشت و وزارت صمت این است که این ارتباط و زیرساختها را فراهم کنند و به فرآیندی کمک کنند که فضایی ایجاد شود که شرکتها به راحتی بتوانند با شرکای اقتصادی خود رفت و آمد و مذاق و قراردادهای خود را منعقد کنند. وی با اشاره به اینکه در این دوره از ایران فارما، بسیار به توسعه صادرات صنایع داروسازی خوشبین هستند، افزود: با توجه به حضور شرکتهای خارجی و کشورهای همسایه، پیشبینی میشود که این دوره به عنوان آغازی مثبت برای توسعه صادرات دارو باشد؛ زیرا دیدگاه وزرای بهداشت و صنعت و مدیران سازمان توسعه تجارت در حوزه صادرات حمایتی شده است
عبدهزاده، با اشاره به نقش صنفی و تلاشهای بهبود فضای کسب و کار، تاکید کرد: صنایع تولیدی به طور کلی برای کشور خیر و برکت هستند، اما داروسازی یک صنعت که هم ویژه حمایت از مردم بهخاطر تولید داروهای باکیفیت، تامین به موقع دارو با قیمت مناسب و برطرف کردن نگرانیهای افرادی که نیاز به درمان دارند، و هم حامی دولت با توسعه صادرات، ایجاد اشتغال، توسعه صنعت و کارآفرینی است. وی افزود: تمامی این موارد باعث افزایش درآمد ارزی کشور شده و وقتی مقامات کشور در محافل بینالمللی حاضر میشوند، پس از صنایع نفت و پتروشیمی، اولین بحثی که مطرح میکنند، در زمینه صادرات، داروسازی کشور است. بنابراین، ما داروسازان نیز تلاش میکنیم تا ظرفیتها و دستاوردهای این حوزه را گسترش دهیم.