به گزارش آیمد ۳۶۰ ، رئیس سازمان غذا و دارو اظهار کرده است که دولت قرار بود هر ماه به میزان ۴ تا ۵.۷ هزار میلیارد تومان برای طرح دارویاری اختصاص دهد، اما در سال گذشته تنها ۱۳.۴ همت پرداخت کرده بود. امسال نیز تا خرداد ۱۲ میلیارد تومان واریز شده و سپس بودجهای به این منظور اختصاص داده نشده است. او افزوده است که در صورتی که وفقه مالی ایجاد شود، ممکن است مشکلات دیگری در زمینه داروها به وجود آید.
محمدی همچنین اعلام کرده است که وضعیت حوزه دارو در حال حاضر پایدار است و در مقایسه با وضعیت مشابه در سال گذشته که در بخشهای مختلفی از داروها مشکلاتی داشتیم، اکنون شرایط بهتری داریم.
وی توضیح داد که در واقعیت، مشکلاتی در تامین نقدینگی مورد نیاز حوزه سلامت و حواله ارز وجود داشته که سعی کردند آنها را رفع کنند. او اشاره کرد که سال گذشته در فصلهای تابستان و پاییز با مشکلاتی در زمینه داروها و تجهیزات پزشکی روبرو بودند و این واقعیت نشان میدهد که باید سریعتر اقدامات لازم را انجام داد تا مشکلات مشابهی دوباره پیش نیاید.
رئیس سازمان غذا و دارو اظهار کرد که تأمین دارو و تجهیزات پزشکی تنها مسئولیت وزارت بهداشت نیست و سایر نهادها نیز در این زمینه نقش مهمی دارند. او تأکید کرد که تمامی اجزای زنجیره تأمین باید وظیفه خود را به خوبی از تولید تا توزیع انجام دهند تا هیچ اختلالی در زنجیره تأمین به وجود نیاید.
لزوم پرداخت ماهیانه ۴ تا ۵.۷ همت برای یارانه ارزی دارو
محمدی همچنین تأکید کرد که در سال گذشته، تلاشهای فراوانی انجام شد اما مقدار اعتبارات لازم برای طرح دارویاری و نیز اعتبارات مورد نیاز برای سازمانهای بیمهگر پرداخت نشد. او افزود که در سال قبل، کل درآمد حاصل از طرح دارویاری ۱۳.۴ همت (هزار میلیارد تومان) بود، در حالی که نیاز به سه برابر این مبلغ بود.
وی بیان کرد که این مسیر به نوعی تجربهای برای بهبود موجودی دارویی بوده و از سال گذشته تلاش کردند تا موجودیهای سرم و آنتیبیوتیک را تأمین کنند. او اظهار داشت که اولویت اصلی آنها همواره در حمایت از تولید داخلی قرار دارد و سپس به مراحل بعدی زنجیره تأمین توجه میکنند. اگر نیاز به حمایت از تولید کنندگان محصول نهایی دارو یا تجهیزات پزشکی به وجود آید، آنگاه ارز به مراحل بالاتری انتقال مییابد و نظارت بر کل زنجیره تأمین ادامه دارد.
وی ادامه داد: در مجموع، تعقیب و پیگیریها منجر به اختصاص ۱۲ هزار میلیارد تومان به طرح دارویاری در خرداد امسال شد و نیازهای نقدی برای تامین دارو و تجهیزات تأمین شد. پس از آن، پرداختی دیگر انجام نشد، اما اکنون قول دادهاند که در این روزها ۲ هزار میلیارد تومان دیگر نیز پرداخت خواهد شد.
محمدی اظهار کرد: اگرچه برنامه ریزی شده بود که هر ماه ۴ تا ۵.۷ همت برای یارانه ارزی حوزه دارو به سازمانهای بیمهگر تخصیص یابد، اما در خرداد، آخرین پرداخت صورت گرفت و برای ماههای تیر و مرداد پرداختی انجام نشد. او بیان کرد که حداقل نیاز به اختصاص هشت هزار میلیارد تومان است و نباید وقفهای در این پرداختها ایجاد شود، زیرا این میتواند باز هم مشکلات تأمین دارو را ایجاد کند.
رئیس سازمان غذا و دارو تأکید کرد: یکی از مشکلات سال قبل مربوط به تعیین حقوق گمرکی و مالیات بر ارزش افزوده بود. در گذشته، نرخ این مالیات به صورت ترجیحی با ۴,۲۰۰ تومان محاسبه میشد و مشکلی بزرگ نداشت. اما در سال ۱۴۰۱، این نرخ به حدود ۲۴,۷۰۰ تومان (ATS) تغییر کرد، که تغییر سختی برای شرکتهای تأمین کننده دارو و تجهیزات به دنبال داشت. این مسئله پیگیری شد و از آبان ماه اصلاح شد.
اصلاحات عوارض گمرکی برای تجهیزات پزشکی
وی افزود: امسال، ما اصلاحاتی در قانون بودجه انجام دادیم و معافیت از مالیات بر ارزش افزوده برای این بخش را از ابتدای سال اعمال کردیم. برای محصولات نهایی، نرخ ۳ درصد و برای مواد اولیه، نرخ ۲ درصد مالیات بر ارزش افزوده در نظر گرفته شد. همچنین، حقوق گمرکی نیز در قانون بودجه ابلاغ شد و برای تجهیزات پزشکی نیز مشکلات برطرف شد و نرخ مالیات بر ارزش افزوده به یک درصد کاهش یافت.
وی افزود: در حال حاضر، حدوداً ۷۰۰ تا ۷۵۰ میلیون دلار ارزی به دارو تخصیص یافته است، اما ما انتظار داریم که این مبلغ دو برابر شود. کمبودهای دارویی کاهش یافته و شرایط بهتری در حال حاضر داریم، هرچند هنوز قانع نیستیم و باید پیگیریها ادامه یابد تا نیازهای مالی برای سرمایه گذاری تامین شود.
انتقال ارز مشکل اساسی کمبود شیر خشک
محمدی اظهار کرد: در مورد شیرخشک، یکی از مسائل اساسی مشکلات انتقال ارز بود و با همکاری همکاران در بانک مرکزی، تلاش کردیم تا بخشی از مشکل از بین برود. اما بخشی دیگر هنوز به حل نرسیده است، که به همین دلیل برای جلوگیری از تأخیر در انتقال ارز، مجبور شدیم یک فراخوان فوریتی برای واردات شیرخشک اعلام کنیم.
محمدی افزود: اگر تولیدکنندگان قادر به واردات مواد اولیه و سپس تولید محصولات هستند، از آنها تشکر میکنیم. اما اگر نتوانند، مجبور خواهیم شد شیرخشک را وارد کنیم تا نیاز بازار تأمین شود. فراخوانهای فوریتی نوعی شفافیت است و شرایط انتقال ارز را اعلام میکند. انحصار خوب نیست، و هر کسی که توانایی دارد باید محصول را با کیفیت و قیمت منصفانهای وارد بازار کند.
او تأکید کرد: اینکه ما اعلام میکنیم وضعیت داروها و تجهیزات پزشکی در ثبات است، به معنای ایدهآل بودن وضعیت نیست. بلکه باید دانست که ما در بحران به سر نمیبریم. اگر یک لحظه احساس کنیم که به ارز به موقع نیاز داریم، ممکن است مجدداً با مشکل مواجه شویم.