علیرضا عسکری، مدیرعامل سازمان تدارکات پزشکی، در مصاحبه با خبرگزاری مهر، عملکرد این سازمان را ارزیابی کرد. او گفت: سازمان تدارکات پزشکی به عنوان بازوی توانمند دولت، جمعیت هلال احمر و وزارت بهداشت، نقش مهمی در تأمین دارو و تجهیزات پزشکی مورد نیاز کشور ایفا میکند. این سازمان علاوه بر تولید انواع داروها و تجهیزات پزشکی، در تأمین و توزیع داروهای کمیاب و داروهای پروندهای نیز مشارکت دارد.
عسکری افزود: هدف سازمان تدارکات پزشکی، کمک به سلامت همه انسانها از طریق خودکفایی ملی در تولید مواد اولیه، دارو و تجهیزات پزشکی است. این سازمان همچنین تلاش میکند تا با راهبری فعالیتهای مرتبط با امور دارویی و تجهیزات پزشکی، نیازهای درمانی کشور را برطرف کند.
عسکری ادامه داد: بر این اساس، رسالتی مهم بر دوش ما نهاده شده است. در ابتدا، باید نظام تأمین، تولید، توزیع و ارائه خدمات دارویی و تجهیزات پزشکی را توسعه و بهبود ببخشیم. سپس، باید در شرایط خاص و مناطق محروم، به موقع به مردم خدمت رسانی کنیم و اقلام درمانی مورد نیاز آنها را تأمین کنیم.
عسکری تصریح کرد: در گذشته، در بحرانهایی مانند شیوع بیماری کرونا، کمبود داروهایی مانند آنتی بیوتیک، مشکل ساز شد. با تلاش شبانه روزی و تولید پنج برابری آنتی بیوتیکها، توزیع گسترده آنها در کشور و تأمین و توزیع گسترده داروهای مخصوص دوران کرونا، توانستیم بخش قابل توجهی از نیاز جامعه را پوشش دهیم.
مدیرعامل سازمان تدارکات پزشکی گفت: صنعت داروسازی ایران به قدری پیشرفت کرده است که داروهای ایرانی از نظر کیفیت، مشابه داروهای خارجی هستند و در ساخت آنها، استانداردهای بینالمللی رعایت میشود. به عبارت دیگر، تفاوتی بین مصرف داروی خارجی و ایرانی وجود ندارد، زیرا دستور ساخت همه داروها از نظر علم شیمی یکسان است و فرایند تولید داروها نیز یکسان است.
عسکری افزود: به عنوان مثال، در حال حاضر ایران یکی از بهترین داروهای مسکن را تولید میکند که اثر بسیار خوبی بر درد دارد و مورد توجه بسیاری از متخصصان قرار گرفته است. این دارو برای اولین بار در ایران وارد بازار شده است و برای درمان دردهای شدید تجویز میشود. این دارو مورد توجه ویژه آنکولوژیستها و متخصصان درد قرار گرفته است. ما میتوانیم این دارو را توسعه داده و به شکلهای دیگری غیر از خوراکی نیز تولید کنیم.
هلال احمر کپسول ضد استرس تولید میکند
عسکری خاطرنشان کرد: کپسول ضد استرس و خوابآور «والنایت» نیز به سازمان غذا و دارو ارسال شده است تا پس از طی مراحل تأیید، وارد بازار کشور شود.
مدیرعامل سازمان تدارکات پزشکی افزود: شرکت داروسازی سها با امکانات و تجهیزات مدرن در زمینه آزمایشگاههای کنترل کیفیت و تحقیق و توسعه، تولید محصولات جدید و توسعه سبد محصولات را همواره یکی از اهداف خود قرار داده است. این شرکت با اخذ مجوز تولید فرآوردههای طبیعی، سنتی و مکمل، در تلاش است محصولات جدیدی در شاخه مکمل و فرآوردههای طبیعی و سنتی را به سبد محصولات خود اضافه کند.
عسکری تأکید کرد: همکاری با شرکتهای دانشبنیان در حال افزایش است و اولویت، استفاده از تولیدات داخلی است. با سه شرکت دانشبنیان قرارداد بستهایم تا مواد اولیهای را که تاکنون وارد میکردیم، از طریق این شرکتها در داخل کشور تهیه کنیم.
وی افزود: یکی از این مواد، فیلترهای مربوط به پودرهای بیکربنات است. این فیلترها توسط شرکتهای دانشبنیان داخلی در حال دریافت تأییدیههای آزمایشگاهی هستند و به زودی در این زمینه خودکفا خواهیم شد و نیاز بازار در داخل تأمین میشود. در مورد محصولات دیگر نیز با شرکتهای دانشبنیان همکاریهای حداکثری داریم تا بتوانیم مواد اولیه مورد نیاز تولید سرنگ و یا سبد دیالیز را از شرکتهای دانشبنیان تأمین کنیم.
بومی سازی و تولید دستگاه همودیالیز
علیرضا عسکری، مدیرعامل سازمان تدارکات پزشکی، گفت: ما آمادگی کامل داریم تا با شرکتهای داخلی، از جمله شرکتهای دانشبنیان، همکاری کنیم. این ظرفیت وجود دارد تا از محصولات داخلی استفاده کنیم و تولید انبوه نیز داشته باشیم.
یکی از مهمترین طرحهای توسعهای شرکت تجهیزات پزشکی هلال ایران در سال جاری، بومیسازی و تولید دستگاه همودیالیز با همکاری سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران است. امیدواریم در آیندهای نزدیک، خط تولید دستگاه دیالیز را نیز داشته باشیم.
عسکری با اشاره به تولیدات هلال احمر گفت: شرکت داروسازی در سال ۱۴۰۰، ۲۱۸ میلیون عدد و در سال ۱۴۰۱، ۲۳۴ میلیون عدد دارو در اشکال قرص، کپسول و مایعات تولید کرده است. در هفت ماهه اول سال ۱۴۰۲ نیز ۱۵۱ میلیون عدد تولید شده است. این اعداد نشاندهنده رشد حدود ۶۰ درصدی تولید نسبت به سال قبل است.
ظرفیت تولید قرص و کپسول در سال ۱۴۰۰، ۱۲۵ میلیون عدد بود که در سال ۱۴۰۱ به ۲۵۰ میلیون عدد رسید. ظرفیت تولید شربت و سوسپانسیون نیز از ۹ میلیون به ۴۰ میلیون عدد افزایش یافت.
عسکری افزود: در مواقع کمبود دارو در کشور، خطوط تولید داروهایی مانند آنتی بیوتیکها، کتوتیفن و آزیترومایسین به صورت شبانه روزی فعال بودهاند تا بخشی از نیاز جامعه را تأمین کنند.
تولید کل محصولات سبد دیالیز در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰، ۷۳ درصد افزایش یافته است. بیشترین افزایش تولید مربوط به سوزن فیستولاس بوده است. علت اصلی کمبود تولید سوزن فیستولاس در سال ۱۴۰۰، کمبود ماده اولیه بوده است که در سال ۱۴۰۱ با تأمین ماده اولیه، این مشکل برطرف شد. همچنین، تولید محصولات سبد دیالیز در شش ماه اول ۱۴۰۲ نسبت به شش ماه اول ۱۴۰۱، ۲۳ درصد افزایش داشته است.