تثبیت قیمت تولیدات تجهیزات ارتوپدی و تروما در ایران در سه سال گذشته، تدریجی تولیدکنندگان داخلی را در معرض خطر قرار داده بود. اما تلاشهای اخیر اداره کل تجهیزات و ملزومات پزشکی سازمان غذا و دارو برای اصلاح قیمتهای این تجهیزات، امید به زنده کردن دوباره این صنعت در کشور را به وجود آورده است.
به گزارش ایمد۳۶۰، حمایت از تولید محلی یکی از سیاستهای کلان اقتصاد کشور است، اما تثبیت قیمتها و عدم تغییرات آن با وجود افزایش قیمت مواد اولیه به دلیل ارتفاع نرخ ارز، موجب نگرانی تولیدکنندگان تجهیزات ارتوپدی و تروما در ایران شده است. اما گویی حواشی این موضوع بیتوجهی شده است.
قبل از این، عباس رجبی، مسئول کارگروه تجهیزات ارتوپدی انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی به گزارشگر ایمد۳۶۰ گفته بود که قیمت تجهیزات ترومای ایرانی از ابتدای سال ۱۴۰۰ ثابت مانده است و از حدود سه سال گذشته، قیمت تجهیزات ارتوپدی مانند اقلام اسپینال ستون و تروما ثابت نگه داشته شده است. در عین حال، تورم کشور به شدت افزایش یافته است و هزینهها بالا رفتهاند.
وی افزود: ۲۰ درصد هزینه یک محصول ارتوپدی مربوط به هزینه مواد اولیه است. ۸۰ درصد دیگر هزینه، شامل هزینه تبدیل آن به محصول نهایی است که شامل هزینههای سربار و دستمزد کارگر نیز میشود. تولیدکننده برای تبدیل مواد اولیه به محصول نهایی و با استفاده از نیروهای کار داخلی، باید هزینههای زیادی را پرداخت کند که از تورم نیز تحت تاثیر قرار میگیرد.
رجبی در ادامه این چنین توضیح داد که: میزان اشتغالزایی و تعداد کارکنان شرکتهای تولیدکننده در قیاس با واردکنندگان به مراتب بسیار بیشتر است. تولیدکننده داخلی از یک سو چرخه اقتصادی کشور را به گردش در میآورد و از سوی دیگر، امسال با افزایش ۵۷ درصدی، دستمزد کارگر را پرداخت میکند، در حالی که قیمت کالای داخلی در سه سال اخیر ثابت مانده است.
ثبات قیمت تجهیزات پزشکی در حوزه ارتوپدی در طول ۳ سال
رئیس هیئت مدیره شرکت تجهیزات ارتوپدی آتا طب افزود: در سال ۱۳۹۹، برای تجهیزات ارتوپدی، حدود ۹ درصد افزایش قیمت را تجربه کردیم و در اوایل سال ۱۴۰۰، حدود ۲۵ درصد نیز به قیمت تولید پروتزها افزوده شد. اما از ابتدای سال ۱۴۰۰ تا کنون و با وجود تورم بالا در کشور، قیمت پروتزهای ارتوپدی مانند پروتزهای لگن و زانو ثابت مانده است.
رجبی این چنین گفت: محدودیتهای ایجاد شده برای تولیدکنندگان و حفظ قیمتها در شرایط تورم بالا، برای تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی مشکلات زیادی ایجاد کرده است، اما موضوع مهم این است که حمایت به جای تولیدکنندگان، بیشتر برای واردکنندگان قدرتمند صورت گرفته است.
ثبات قیمت تجهیزات و ملزومات ارتوپدی در ایران، تولیدکنندگان این محصولات را با چالش جدی مواجه کرده است.
بسیاری از تولیدکنندگان داخلی، تجهیزات و ملزومات ارتوپدی را با کیفیتی قابل قبول و قیمتی بسیار ارزانتر از برندهای خارجی تولید میکنند. اما عدم توجه به قیمتگذاری مناسب، باعث شده است که این تولیدکنندگان در سه سال گذشته با کاهش تولید و حتی توقف تولید مواجه شوند.
در این شرایط، بیماران و مصرفکنندگان تجهیزات و ملزومات ارتوپدی، مجبور به استفاده از محصولات خارجی با قیمتهای بسیار بالاتر هستند.
اما در حال حاضر، دکتر جلال غفارزاده، مدیر کل تجهیزات و ملزومات پزشکی سازمان غذا و دارو که حدود ۶ ماه از دوره مدیریتی اش در این مرکز میگذرد، تصمیمات جدیدی گرفته است که میتواند به نجات تولیدکنندگان تجهیزات ارتوپدی از مرگ منتهی شود. این تصمیمات با در نظر گرفتن نظرات مشورتی و برگزاری جلسات مشترک با نمایندگان برخی از انجمنها و تشکلهای صنفی تجهیزات پزشکی اتخاذ شده است.
تجهیزات و ملزومات ارتوپدی نقش بسیار مهمی در درمان بیماران و به ویژه افراد تصادفی و آسیبدیدگان تروماها دارند، و این تجهیزات برای درمان آسیبدیدگان تروما بسیار مهم و حیاتی است. با این حال، قیمت زیاد کالاهای وارداتی، بسیاری از این بیماران و آسیبدیدگان را از درمان مناسب محروم میکند.
بازگشت به اولویت تولید
در حال حاضر، غفارزاده، مدیرکل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو با هدف حمایت از تولید، تامین و گسترش خدمات درمانی برای این بیماران، توجه خود را به اولویت تولید معطوف کرده است. این تغییر در سیاستگذاری، تولیدکنندگان اقلام ارتوپدی را به انگیزه بیشتری برای تولید این محصولات تحریک کرده است.
بازگشت تولیدکنندگان تجهیزات ارتوپدی در ایران به بازار موجب صرفهجویی بیش از ۵۰ درصدی نسبت به بازار واردات خواهد شد. این موضوع نه تنها چرخه اقتصاد کشور را به گردش در میآورد و از بیکاری تعداد زیادی از کارکنان این صنعت جلوگیری میکند، بلکه به نجات جان بیماران زیادی کمک میکند که توان پرداخت هزینههای درمانی را ندارند.
آخرین اخبار منتشر شده در ایمد۳۶۰ نشان میدهد که قرار است قیمت کالاهای ارتوپدی با رشد مناسبی همراه باشد. این اصلاح قیمت، که در کالاهای مختلف بین ۲۰ تا ۶۰ درصد افزایش خواهد داشت، بارقههای امید را در بین تولیدکنندگان داخلی رقم زده و دستگاههای خاموش تولید را دوباره روشن کرده است.
اکنون، ۳ سال پس از سیاستهای مبتنی بر انقباض و ثبات قیمت کالاهای ارتوپدی، تولیدکنندگان این صنعت که بخش مهمی از مواد اولیه خود را با استفاده از ارز آزاد تهیه میکنند و به ارز دولتی وابسته نیستند، انتظار روزهای بهتر را دارند. آنها امیدوارند روزهای سخت گذشته به زودی به پایان برسد و بتوانند از بیکاری و تنظیم نیروی کار در مراکز تولید این محصولات در کشور جلوگیری کنند.
بیشترین رشد قیمت در کالاهای تروما
بیشترین رشد قیمت و اصلاحات قابل توجه در کالاهای ترومایی قرار است برای نجات بیماران تصادفی و مبتلا به آسیبهای حاد بسیار حیاتی باشد. این تصمیم مهم، که تاثیرات مثبت زیادی در انجمنها و صنف تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی دارد، بسیار مورد تحسین و تقدیر قرار میگیرد.
این تصمیم مخالف با سیاستهای گذشته است که به دلیل نادیده گرفتن مطالبات تولیدکنندگان، قیمتگذاری ناشی از آن و عدم افزایش قیمتها و اختصاص ارز ترجیحی به واردکنندگان، باعث گسترش واردات شده و تولیدکنندگان داخلی را به سوی تعطیلی میبرد.
پیشتر، دکتر جلال غفارزاده به خبرنگار ساعت سلامت گفته بود: شکایت برخی تولیدکنندگان داخلی درباره اختصاص ارز ترجیحی به برخی کالاهای وارداتی که مشابه تولیدات آنها هستند، موجه و معقول است. این مسئله در گذشته وجود داشته است اما در حال حاضر در حال اصلاح است.
وی تصریح کرده بود: با تغییر سیاست ارزی و همچنین اصلاح قیمتها یا اختصاص ارز به واردکنندگان، مسئله اصلی مواد اولیه تولیدکنندگان داخلی نیز تحلیل و اصلاح خواهد شد.
غفارزاده بیان کرد: این مشکل در بخشی از محصولات پزشکی، بهویژه پروتزهای ارتوپدی، مشهود بود و با تغییرات اخیر، تولیدکنندگان داخلی از وضعیت اقتصادی قابل قبولی برخوردار شدهاند و تولیدات آنها افزایش یافته است.
با حمایت از تولید داخل ۷۰ درصد صرفه جویی میکنیم
کارشناسان حوزه تجهیزات پزشکی معتقدند که تولید کالاهای ارتوپدی در کشور باعث صرفهجویی تا حدود ۷۰ درصدی نسبت به خرید این محصولات از برندهای اروپایی و آمریکایی میشود.
به گفته آنان، اگر بخواهیم حجم تولید کالاهای ارتوپدی را از خارج وارد کنیم، باید سالانه بین ۱۷۰ تا ۲۵۰ میلیون دلار ارز هزینه کنیم، در حالی که تولید این اقلام با واردات حدود ۲ تا ۳ میلیون دلار مواد اولیه در داخل کشور انجام میشود.
به دلیل ثابت ماندن قیمت کالاهای ارتوپدی تولید داخلی در طی سه سال گذشته و با در نظر گرفتن افزایش قیمت مواد اولیه و نهادههای تولید، از جمله فلزات مورد استفاده در این محصولات و افزایش حقوق و دستمزد کارگران، برخی کارخانههای تولید اقلام ارتوپدی با کمتر از ۳۰ درصد و گاهاً کمتر از ۱۰ درصد ظرفیت خود کار میکنند.
در این مدت، حتی برخی از مراکز تولید تجهیزات ارتوپدی به دلیل نداشتن هیچ گونه صرفه اقتصادی در تولید کالاهای خود، مجبور به تعطیلی شدن شدند.