دکتر مرتضی خیرآبادی، عضو هیئت مدیره اتحادیه صاحبان صنایع دارویی ایران، درباره امکان استفاده از منابع مالی موجود در بانکهای قطر پس از آزادسازی ارز در ایران، توضیحاتی ارائه داد.
دکتر خیرآبادی افزود: با توجه به تحریمهای نامناسب و ناعادلانه در برابر ایران، ما در چند سال اخیر با مشکلات متعددی در زمینه داروسازی مواجه بودهایم که اساسا به دو دسته کلی تقسیم میشوند. یکی از این مسائل مربوط به محدودیتهای ارسال پول از ایران برای شرکتهای بینالمللی تأمین کننده است و موضوع دیگر این است که برخی شرکتهای معتبر اروپایی در این حوزه، تنها از ارزها و بانکهای خاصی برای تجارت خود استفاده میکنند.
وی اظهار کرد: با توجه به موانعی که اشاره شد، اتحادیه صاحبان صنایع دارویی ایران در سالهای اخیر با همکاری سازمان غذا و دارو، راهکارهای مختلفی را برای بهبود این وضعیت پیگیری کرده است. از جمله این راهکارها میتوان به ارسال بخشنامه ۹۰-۱۰ اشاره کرد که به طور قابلتوجهی بخشی از مشکلات مالی شرکتها را حل میکند. همچنین اتحادیه در هشت ماه اخیر با همکاری سازمان غذا و دارو، از بانک مرکزی پیگیری خرید اعتباری عرضه شش ماهه را به عنوان راه حلی برای رفع مشکلات شرکتهای داروسازی نیز داشته است.
این عضو هیئت مدیره اتحادیه صاحبان صنایع دارویی ایران، در ادامه از امکان استفاده از ارزهای آزاد شده در بانکهای قطر به عنوان راهکار جدید برای حل مشکلات خرید مواد اولیه از اروپا توضیح داد و گفت: با توجه به آزادسازی منابع مسدود شده ایران و قرار گرفتن آنها در بانکهای قطری، استفاده از این منابع برای خرید از بازار اروپا، یکی از جدیدترین راهکارهای موجود برای شرکتهای داروسازی است. پیگیریهای انجام شده نشان میدهد که در این زمینه اقدامات خوبی صورت گرفته است و شرکتهای داروسازی میتوانند اکنون از طریق بانک Al-Ahli Qatar، در تمامی بانکهای اروپایی برای انجام معاملات خود اقدام نمایند.
دکتر خیرآبادی اظهار کرد: در سالهای اخیر، یکی از مسائل اساسی شرکتهای داروسازی ایران در تأمین مواد اولیه، خرید از کشورهای اروپایی بوده که امروز با بهرهگیری از منابع ارزی کشور در قطر قابل حل است.
بنابراین همه شرکتهای دارویی کشور که از منابع اروپایی خرید میکنند، اکنون میتوانند اقدامات مربوط به خرید خود را از طریق گشایش ال سی انجام دهند. به عبارت دیگر، اگر شرکت فروشنده در یکی از بانکهای اروپایی حساب دارد، شرکت ایرانی میتواند با افتتاح ال سی و از طریق بانکهای ملی ایران مانند پارسیان و کشاورزی، سفارشات خود را ثبت کند. اطلاعات مربوط به کدهای کارگزاری بانکهای مربوطه از طریق اتحادیه به تمامی شرکتها اعلام شده است.
وی در عین حال بیان کرد: در خصوص تبادلات ارزی با شرکتهای فروشنده آسیایی نیز، اگر این شرکتها که عمدتاً از چین و هند هستند، حساب در بانکهای اروپایی دارند، میتوان از همان روش برای خرید از آنها استفاده کرد.
دکتر خیرآبادی در انتها با اشاره به اینکه امکانات فراهم شده از طریق بانک قطری به عنوان یک بستر مناسب برای تسهیل تبادلات ارزی است، اظهار داشت: شرکتهای داروسازی که تمایل به استفاده از این امکان دارند، میتوانند سوالات و مشکلات خود را در این زمینه را با اتحادیه صاحبان صنایع دارویی ایران در میان بگذارند.