محمد پیکانپور در جلسه تبادل نظر در مورد چالشها و راهکارهای پیش روی صنعت داروسازی اظهار داشت که در سال جاری با تلاش و کوشش همه اعضای زنجیره تأمین، مشکل کمبود داروها به شدت کاهش یافته است. او اعلام کرد که ما به خلاف سال گذشته توانستیم با همت و تعهد جلوی کمبودهای حادی که در سال گذشته وجود داشت را بگیریم و امیدوار هستیم که با همکاریهای مختلف، بتوانیم پاییز را بدون هیچ گونه کمبودی تجربه کنیم.
وی افزود که پرداخت منابع ارزی در این سال، اگرچه مطلوب نبوده است، اما به نسبت سال گذشته وضعیت بهتری دارد. بیش از ۱.۴ میلیارد دلار به عنوان تخصیصهای دارو و مواد اولیه اختصاص یافت و ۵۰۰ میلیون دلار از این مبلغ تاکنون پرداخت شده است. همچنین، در ۵ ماهه اول امسال، ۱۵۳ میلیون دلار برای شرکتهای تولید کننده مواد اولیه تخصیص داده شده است.
راه اندازی ۳۱ خط تولیدی جدید دارو
محمد پیکانپور اعلام کرد که در سال جاری ۳۱ خط تولید جدید اضافه شده است. این تحولات منجر به ورود ۶۹ داروی new to market و نیز نزدیک به ۴۵ مولکول دارویی جدید که تاکنون در بازار موجود نبودهاند، شده است.
وی همچنین در مورد وضعیت داروهای مشتق از پلاسما اظهاراتی داشت و اعلام کرد که در پنج ماه اول امسال، ارسال پلاسما به مقدار ۳۴۰ هزار لیتر انجام شده است. این مقدار ارسالی نسبت به کل مقدار ارسالی در سال گذشته که ۳۳۰ هزار لیتر بود، افزایش داشته و نشانگر بهبود وضعیت فاکتورهای مشتق از پلاسما است.
پیکانپور همچنین به مسائل متعدد در خصوص قیمتگذاری داروها اشاره کرد و اعلام کرد که در این زمینه، برخی از شرکتها اعتراضاتی داشتند که مورد بررسی قرار گرفته و جلساتی با این شرکتها برگزار شده و اسناد مربوطه مورد بررسی قرار گرفته تا تلاشهای مشترکی برای حل مسائل قیمتگذاری انجام شود.
الکترونیک شدن ثبت داروهای تک نسخهای و کاهش ۴۰ درصدی قیمت آنها
به گزارش آیمد ۳۶۰، پیکانپور با تأکید بر الکترونیک شدن مراحل ثبت درخواستهای داروهای تک نسخهای و عدم نیاز به حضور شخصی در سازمان غذا و دارو، به این نکته اشاره کرد که این تغییرات منجر به کاهش زمان تأمین داروهای تک نسخهای از ۴ ماه به یک ماه شده و همچنین قیمت این داروها به نسبت حدود ۴۰ درصد کاهش یافته است.
وی همچنین در مورد اهمیت صرف اعتبارات اختصاص یافته به حوزه دارو، اظهار کرد که گزارشها نشان میدهد برخی از شرکتهای پخش منابع به طور غیرمعقولی بخشی از منابع را که به آنها اختصاص داده شده به حوزه مکمل اختصاص دادهاند.
طرح دارویاری جزو هزینههای اجتناب ناپذیر دولت در نظر گرفته شود
مدیرکل داروی سازمان غذا و دارو اعلام کرد که درخواست کردهاند که اعتبارات مربوط به طرح دارویاری جزو هزینههای اجتناب ناپذیر دولت در نظر گرفته شود. وی امیدوار است که به علاوه، دولت از سازمان برنامه و بودجه درخواست کند تا اعتبارات مربوط به طرح دارویاری، به صورت منظم و به اندازه مصوبه، پرداخت گردد.
در مورد آخرین وضعیت ذخیره راهبردی دارو، وی اظهار کرد که حاکمیت قبول کرده است که حدود ۸۳۵ نوع دارو از مجموع ۳۵۰۰ داروی موجود در لیست داروهای استراتژیک قرار گیرند و منابع مخصوص به آنها اختصاص یابد.
همچنین، در خصوص منابع مورد نیاز برای بازسازی و نوسازی صنعت داروسازی، پیکانپور اعلام کرد که وزارت صمت تصمیم دارد ۲۰۰ میلیون دلار را برای این منظور به حوزه دارو اختصاص دهد. او از تولیدکنندگان دارو خواسته که الگوی پیشنهادی خود را ارائه دهند، در حالی که منابع مالی محدودیتهای خود را دارند و اولویتبندی نیازمندیها باید با توجه به کمبود داروها و رشد تکنولوژی انجام شود.