علیرضا استقامتی، استاد بیماریهای غدد و متابولیسم در دانشگاه علوم پزشکی تهران، اعلام کرده است که بررسیهای انجام شده توسط وزارت بهداشت نشان میدهد بیش از چهارده درصد از جمعیت بالای بیست سال کشور و در واقع حدود هفت میلیون نفر ایرانی دچار دیابت هستند. او افزود: این آمار پنج سال قبل حدود یازده درصد از جمعیت کشور بوده است، اما این روند به سمت افزایش پیش میرود و میتوان پیشبینی کرد که در آینده نزدیک بیش از ده میلیون نفر در کشور دچار این بیماری خواهند شد.
استقامتی درباره تولید داروی انسولین خوراکی در دنیا اظهار کرد: فاز دوم تحقیقات مربوط به داروی انسولین خوراکی با موفقیت انجام شد، اما شرکت اسرائیلی تولید کننده انسولین خوراکی در فاز سوم شکست خورد. هندیها همچنین توانستند انسولین خوراکی تولید کنند، اما نتایج نهایی مطالعات آنها هنوز تکمیل نشده است.
وی افزود: مطالعات در این زمینه با سختیها و تغییرات متعددی همراه بوده و اما چالش اصلی در تولید انسولین خوراکی این است که برای داشتن تأثیر مطلوب، نیاز به مصرف دوزهای بسیار بالایی از انسولین داریم که این امر میتواند به افزایش هزینههای درمانی منجر شود.
استقامتی اظهار کرد: اکنون در مورد تولید انسولین تک دوز با اثربخشی هفتگی بحث وجود دارد و یک شرکت داروسازی در حال انجام مطالعات پایانی برای این محصول است. امیدواریم که این داروی جدید تا سال آینده عرضه شود.
وی افزود: همچنین یک داروی دیگر در حال تولید است که باید هفتگی تزریق شود و علاوه بر کنترل قند خون، میتواند منجر به کاهش وزن افراد مبتلا به دیابت شود.
به گزارش آیمد ۳۶۰، علاوه بر تغییرات شگرف در حوزه دارویی کنترل دیابت، با توجه به توسعه هوش مصنوعی، قطعاً باید منتظر تغییرات گستردهای در زمینه نرمافزارها و سختافزارهای مورد استفاده در تجهیزات پزشکی حوزه کنترل دیابت باشیم. این مسئله از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا محدودیتهای ارزی وزارت بهداشت و نیز سختگیریهایی که اداره کل تجهیزات پزشکی نسبت به واردات اعمال میکند، همچنین عدم تأمین زیرساختهای مناسب برای کنترل موثر ارز ترجیحی اختصاص داده شده به این حوزه، نشاندهنده عدم آمادگی لازم در میان سیاستگذاران حوزه سلامت برای مواجهه با تکنولوژیهای جدید است. این موضوع به طور خواستهای یا ناخواسته ممکن است منجر به اتخاذ سیاستهای تأخیری یا محدود کننده از سوی سیاستگذاران سلامت کشور شود و در آینده نیز این امر ادامه یابد.
چندی پیش، اداره کل تجهیزات پزشکی اقدام به تعیین محدودیتها در عرضه نوارهای تست قند خون به منظور بهبود کنترل و ردیابی، جلوگیری از قاچاق معکوس آنها و تلاش برای تخصیص ارز ترجیحی به این نوارها نمود. این اقدام توسط اداره کل به وسیله انتشار یک بخشنامه عرضه نوارهای تست قند خون را محدود به داروخانهها کرد. برخی از کارشناسان و ناظران، این سیاست ممکن است در دوره کوتاه مدت به کاهش مشکلات موجود کمک کند، اما در طولانی مدت نمیتواند به عنوان راهحلی جامع و پایدار برای بازار بزرگ و پرتلاطم محصولات مورد نیاز بیماران دیابتی عمل کند.