به گزارش آیمد ۳۶۰ ، مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو اعلام کرد: هر نوع فروش دارو از طریق پلتفرمهای آنلاین غیرقانونی و تخلف محسوب میشود. اصلیترین اشکال در این داروها این است که مبدأ آنها مشخص نیست و داروهای قاچاق نیز از طریق این پلتفرمها به مردم عرضه میشوند که میتواند قابل پیگیری قضایی باشد.
وی افزود: فروش داروها از طریق پلتفرمهای آنلاین تخلف است. در این زمینه، پیگیری تخلفات قبلی هم ادامه دارد و پروندههای این تخلفات هنوز در دست مراجع ذیصلاح قرار دارند.
وی اظهار کرد: تا زمانی که تنظیم مقررات مربوطه در این زمینه از سوی وزارت بهداشت ابلاغ نشده باشد، هر نوع فروش دارو در پلتفرمهای مرتبط با آن غیرقانونی است. روند پیگیری قضایی از سوی سازمان غذا و دارو تغییری نکرده و تخلفات مرتبط با آن به هیچ وجه نادیده گرفته نمیشود.
پیکانپور افزود: سازمان غذا و دارو متعهد به این است که در اسرع وقت آییننامهها و ضوابط مربوطه را تکمیل، تنظیم و ابلاغ نماید تا جامعه علاوه بر بهرهبرداری از مزایای این مسئله، از آثار منفی ناشی از فروش غیرقانونی داروها که میتواند به سلامت عمومی مردم آسیب بزند، محافظت شود.
مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو، اظهار کرد: مصوبهای که توسط ستاد تنظیم بازار از سال گذشته ابلاغ شده، تاکید بر ممنوعیت عرضه داروها در پلتفرمهای دیجیتال بدون اخذ مجوزهای لازم از وزارت بهداشت داشته و با توجه به اسناد بالادستی، باید زیرساختهای فنی و الکترونیکی مورد نیاز برای تضمین ارائه خدمات با کیفیت به بیماران در این مسیر ایجاد شود و امکان نظارت کامل بر آن فراهم گردد.
وی افزود: منطقی نیست که یک نهاد به استناد اصول اقتصاد بازار، الزاماتی که به عنوان استانداردهای جهانی در اقتصاد سلامت تصویب شده است را نادیده بگیرد و بدون رعایت استانداردها و مقررات ،منافع کسب و کار خود را در اولویت قرار دهد و سلامت عمومی جامعه را در معرض خطر قرار دهد.
او تاکید کرد: به عنوان مثال، در برخی از پلتفرمها، نه تنها مبدأ تأمین داروها مشخص نشده است، بلکه چارچوبی نیز برای ارسال داروها (به جز داروهای OTC) به صورت پروندههای الکترونیکی به دست مردم وجود ندارد. این عمل در حال حاضر تخلف به حساب میآید و پروندههای مرتبط با آن همچنان باز است.
وی افزود: پلتفرم مرتبط ادعا میکند که تنها به عنوان یک واسطه برای انتقال داروها عمل میکند و قراردادهایی با داروخانهها دارد و در واقعیت ادعا میکند که تخلفاتی که گزارش شده و مرتبط با فروش داروهای غیرمجاز و مخدر و غیره هستند، به داروخانهها نسبت داده میشوند.
در حالی که در دیگر مراجع قضایی نتوانستهاند این ادعا را اثبات کنند و رای دادگاه نیز مبنی بر این بوده که مبدأ داروهای قاچاق، خود پلتفرم مرتبط باشد و نه داروخانههایی که به عنوان نتیجه این ماجرا هم جریمه شدهاند. به عبارت دیگر، سازمان غذا و دارو به عنوان یک نهاد نظارتی موظف است تا هر نوع تخلف را به دستگاه قضائی ارجاع دهد.
پیکانپور اظهار کرد: نقش مسئول فنی در داروخانه در عرضه دارو به بیماران بسیار مهم و بیبدیل است و نمیتوان آن را انکار کرد. وقوع مواردی که دارو بدون نظارت مسئول فنی به دست مصرفکننده برسد و الزامات حمل دارو رعایت نشود، قابل قبول نیست؛ زیرا از یک سو متخصص مربوطه نمیتواند توصیههای لازم را به بیمار منتقل کند و از سوی دیگر ممکن است اصول زنجیره سرد دارو به درستی رعایت نشود.
مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو افزود: متاسفانه، در برخی پلتفرمهای آنلاین، توزیع داروهایی همچون داروهای سقط جنین انجام میشود که این مسئله به طور اصولی با سیاستهای کلان کشور و اصول معتبر مغایرت دارد. ارائه دارو باید با رعایت الزامات خاص خود انجام شود که دستورالعملهای آن در حال تدوین است.