به گزارش آیمد ۳۶۰ ، غرفهای بهنام “گرافیک پزشکی” امروز در موزه ملی تاریخ علوم پزشکی ایران بازگشایی شده است.
همانگونه که گزارش شده است، دکتر حمیدرضا نمازی، رئیس موزه تاریخ علوم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران در مراسم افتتاح این بخش جدید از موزه اظهار داشت: فعالیتهای موزه ملی تاریخ علوم پزشکی ایران از سال ۱۳۸۰ آغاز شده است. این موزه در برگیرنده بخشهای متعددی است که به انسانشناسی، اسناد و نسخ خطی، مردمشناسی پزشکی و بخشهای تخصصی از جمله داروخانه نظامی تقسیم میشوند.
وی افزود: غرفههای مختلفی نیز در این موزه بهطور متنوع وجود دارند. این غرفهها شامل غرفه دکتر محمد قریب و دکتر یحیی عدل، گیاهان طب سنتی، دامپزشکی، چشمپزشکی، دندانپزشکی و دیرینشناسی میشوند که همگی از بخشهای متنوع و پویای موزه تاریخ علوم پزشکی ایران بهشمار میروند.
در گزارش به دست آمده، دکتر حمیدرضا نمازی، رئیس موزه تاریخ علوم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران، اضافه کرد: این موزه مجموعهای ارزشمند از اشیاء و اسناد تاریخی پزشکی را به خود اختصاص داده است، که در میان آنها جمجمهها، اشیاء باستانی مرتبط با حوزه پزشکی، ابزارهایی که متعلق به شخصیتهای بزرگ تاریخ پزشکی ایران بودهاند و نیز اسناد متنوع پزشکی از دوران قاجار نگهداری میشوند.
وی افزود: بسیاری از اشیاء و اسناد در این موزه کمترین مطالعه و توجه را به خود جلب کردهاند. این موزه شامل کمدها و اتاقهایی است که هنوز محتویات آنها بهطور کامل مورد بررسی قرار نگرفته و ممکن است مفاهیم و اطلاعات ارزشمندی را در خود جای داده باشند. برخی از این بخشها به عنوان منابع تاریخی گمشده به نام میآیند و تحت پوشش خاصی جمعآوری و نگهداری می شوند.
در گزارش به دست آمده، رئیس موزه تاریخ علوم پزشکی ایران به افزود: انجام مطالعات بر روی برخی از کمدها پس از بازگشایی آنها به نمایشگاه، موجب شناسایی تعداد زیادی کلیشههای سربی مرتبط با کتب و نشریات قدیمی در حوزه پزشکی گشته است. این کلیشهها به عنوان اشیاء ارزشمند و جذاب معرفی شدهاند و یک نماینده مهم از تاریخ پزشکی ایران را به تصویر میکشند.
وی توضیح داد: از نگاه تاریخ نگاری، استفاده از منابع تاریخی به تنهایی برای بهدست آوردن اطلاعات گذشته و تاریخ یک حوزه به مراتب کافی نمیباشد. اما بررسی اشیا و اسناد مرتبط با دورههای زمانی مختلف میتواند به شکل بهتری تاریخ را بازنمایی کرده و نقش مهمی در شناخت این حوزهی علمی ایفا نماید.
در اطلاعات به دست آمده، دکتر حمیدرضا نمازی، رئیس موزه تاریخ علوم پزشکی ایران، افزود: در دورههای گذشته، بسیاری از پزشکان بهعنوان خبرنگار یا روزنامهنگار نیز فعالیت میکردند و از طریق این وسیلهها بخشی از تاریخ پزشکی زمان خود را شاید بهترین شکل ممکن روایت میکردند. در این موقعیت، کلیشههای سربی که برای تهیه نشریات پزشکی قدیمی بهکار میرفتند، میتوانند این بخشهای ارزشمند تاریخی را با دقت و شفافیت نمایش دهند و از این جهت بسیار ارزشمند هستند.
وی افزود: نشریات قدیمی به دو شکل سنگی و حروفی تهیه میشدند. در ایران، استفاده از نشریات حروفی به دلیل عدم وجود حروف خاص مانند پ، ژ، گ و چ در آنها، زیاد نبوده است و از این رو بیشتر نشریات قدیمی به شکل سنگی و با استفاده از کلیشههای سربی ایجاد میشدند.
رئیس موزه تاریخ علوم پزشکی افزود: پیدا شدن کلیشههای سربی مربوط به نشریات پزشکی قدیمی، گام مهمی در جهت شناخت بهتر تاریخ پزشکی ایران، بهویژه از دوره پهلوی اول نظرات زیادی را به خود جلب کرد. به همین دلیل، این روزها غرفه گرافیک پزشکی به موزه تاریخ علوم پزشکی ایران اضافه شده و ارزش بالقوهای از خود بهجای گذاشته است.