به گزارش آیمد ۳۶۰، بیش از پنجاه شرکت بزرگ تولیدکننده تجهیزات پزشکی در دو نامه جداگانه به سرانه سه قوه خواستار لغو ارز سوبسیدی برای واردات کالاهای تمام شده و قطعات مونتاژی کالاهای پزشکی شدهاند.
در این نامهها که به سران سه قوه آدرس شدهاند، آمده است:
با ادب و احترام، همانطور که حضرات عالی مستحضرید، از سال ۱۳۹۷ تا پایان دوره دولت قبل، یکی از مسائلی که علیرغم تشدید تدابیر، زمینهساز فساد در بخش تجهیزات پزشکی گردیده و باعث توقف بسیاری از پروژهها در این صنعت و بیتوجیهی تولید داخلی گردید، موضوع تخصیص ارز سوبسیدی برای واردات کالاهای مشابه تولید داخل بوده است. این موضوع بهمرور و بهطور متعدد با تأکید مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) تصحیح گردیده و بهعلاوه، با رأی مقام محترم رئیسجمهور فعلی، قبل و بعد از انتخابات، بر اساس نظر متخصصان اقتصادی، اقدام به لغو ارز سوبسیدی شده است. این اقدام، به دستور کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، از لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ حذف گردیده است.
به گزارش آیمد ۳۶۰، متأسفانه با تحولات ارزی کشور و تغییر مدیریت بانک مرکزی، تصمیم گرفته شده است که مبنای محاسبه قیمت کالاهای گروه یک دلار ۲۸۵۰۰ تومان تعیین شود. این تصمیم در شرایطی اتخاذ شده است که با پیشنهاد وزیر محترم بهداشت، ارز سوبسیدی به تجهیزات پزشکی وارداتی شامل تجهیزات مشابه تولید داخل یا قطعات مجازی که در ایران مجوز مونتاژ دارند و همچنین کالاهای تمام شده، اختصاص یافته است. این وضعیت به واقع مغایر با سیاستهای کلان نظام است و نادیده گرفتن نیاز به حمایت از تولیدات داخلی مشابه کالاهای وارداتی و عدم توجه به اجرای قانون “استفاده حداکثری از توان تولید داخل” که در خرداد ماه ۱۳۹۸ تصویب شده، معطوف میشود. این مسیر به عمق تولید بالا و غیرمونتاژی تجهیزات پزشکی در ایران اهمیتی نمیدهد و در عوض، به ترجیح تجهیزات تمام شده وارداتی با بهرهبرداری از منافع ارز سوبسیدی را ترویج میدهد. این رویکرد در واقع باعث آسیب جدی به صنایع تولیدی در این حوزه میشود، که تاکنون تحت رهنمودها و حمایتهای مستقیم ریاست محترم جمهور، به تولید تخصصی و برجستهای دست یافتهاند و به نوعی برخوردار از شهرت و افتخار ملی میباشند. این روند در صورت ادامه، خسارات جدی بر صنایع تولیدی این حوزه وارد خواهد کرد و باعث تعطیلی شرکتها، مهاجرت آنها یا حتی بیکاری هزاران نخبه و تخصصی که تا به حال در این صنعت فعالیت داشتهاند خواهد شد.
به منظور روشنتر شدن مسئله، موجب تضحیک وضعیت میشود که تولیدکنندهای با هزینههای بالا برای تحقیق و توسعه و جذب نخبگان داخلی، یک محصول را با ۳۰ درصد تخفیف قیمت نسبت به نمونههای خارجی در داخل کشور تولید کند و همچنین همان محصول را با استفاده از دلار سوبسیدار به قیمت ۲۸۵۰۰ تومان ارائه دهد. در این شرایط، واردات محصول از داخل کشور به نسبت تولید اقتصادیتر خواهد بود و نتیجه این امر تعطیلی صنایع، افزایش بیکاری و به طور کلی، تخریب نقطه قوت صنعت تولید تجهیزات پزشکی که مبنای خودکفایی و افزایش وابستگی به خارج را دارد را مشهود میسازد. این مسئله منجر به افزایش وابستگی به ارزهای خارجی و افزایش واردات خواهد شد.
با توجه به این واقعیت، ما صاحبان صنایع تولیدی تجهیزات پزشکی که در سختترین شرایط کشور چه در جنگ نابرابر اقتصادی و تحریمی و همچنین در زمان شیوع بیماری کرونا و کمبود تجهیزات پزشکی برای سرپا نگهداشتن پرچم سلامت و درمان باتمام قوا تلاش کردیم و در این عرصه به موفقیتهای بزرگی که شامل تولید و خودکفایی و صادرات محصولات پزشکی و ارزآوری دست پیدا کرده ایم، خالصانه حداقل حق خود را که جلوگیری از واردات با ارز سوبسیدار (دلار ۲۸۵۰۰ تومانی یا معادل شده سایر ارزها) بوده خواستاریم از حضرات عالی به عنوان داوران موثر در حمایت از تولید و توسعه اقتصادی کشور استدعا داریم ، که با اقدامات لازم و دستورات سریع و مناسب ، از این نوع از نابرابری در حق تولید و تولیدکنندگان تجهیزات کشور جلوگیری به عمل آورید.