سرپرست اداره کل تجهیزات و ملزومات پزشکی سازمان غذا و دارو درباره تغییر حق گمرکی واردات تجهیزات و ملزومات پزشکی اعلام کرد که مصوبه سران قوا در این زمینه که به تغییر حق گمرکی از چهار به یک درصد مرتبط است، هنوز ابلاغ نشده است.
دکتر جلال غفارزاده افزود که پس از مصوبه سران قوا، روند ترخیص کالاهای دپو شده در گمرک تا حدودی تسریع شده است، اما هنوز به طور کامل مسائل مربوطه حل نشده است. وی با اظهار نظر، اعلام کرد که به طور کلی کمبود جدی در بازار تجهیزات پزشکی وجود ندارد. در صورت وجود مشکل، آن مشکل ناشی از انباشت کالاها در گمرک در گذشته بوده که تا حدودی رفع شده است. این مشکلات عمدتاً به دلیل دستورالعمل عوارض گمرکی چهار درصد بوده است که باعث باقیماندن بعضی از کالاها در انبارهای گمرک شده است.
دکتر غفارزاده اظهار داشت: اگر این مصوبه ابلاغ و اجرا شود، دیگر نباید مواجهه با مشکلات توقف کالاهای پزشکی در گمرک داشته باشیم. تغییر حق گمرکی میتواند بهبودی مهمی در ترخیص کالاهای پزشکی را به همراه داشته باشد.
مشکل فقدان برخی ملزومات پزشکی در بازار
در مورد کمبود اقلام پزشکی در بازار، وی اظهار نظر کرد: اینکه در حوزه تجهیزات و ملزومات پزشکی کمبودی در بازار وجود ندارد، صحیح نیست، اما این کمبود به صورت چشمگیری قابل تشخیص نیست. اگر چه اگر کمبودی وجود دارد، مراتب آن به نحوی است که مشکلی راهگشا نیست. برخی اقلام پزشکی به دلیل تغییر در عوارض گمرکی از ۴ درصد به یک درصد، با مشکلاتی روبرو شدهاند. به عنوان مثال، در برخی پروتزها کمبود وجود داشته است که در حال رفع شدن میباشد.
دکتر غفارزاده در پاسخ به این سوال که چرا مصوبه سران قوا اجرا نشده است، اظهار داشت: مشکل اجرای مصوبه سران قوا در مورد اعمال حق گمرکی یک درصد به وجود آمده، به این دلیل است که در ابتدا این مصوبه برای همه اقلام پزشکی، شامل تجهیزات و ملزومات، صادر شده بود، اما بعداً به صورت تفسیری اعلام شد که این مصوبه فقط برای ملزومات پزشکی و نه تجهیزات پزشکی معتبر است. این ابهام در مورد دامنه مصوبه باعث شده که اجرای آن به تعویق بیفتد.
در پاسخ به پرسشی که علت کمبود برخی ملزومات پزشکی مانند نخ جراحی پرسیده شد، وی توضیح داد: اگر کمبودی در زمینه ملزومات پزشکی وجود دارد، این مشکل به محدودیتهای گذشته واردات از گمرک مربوط میشود. هر چند این محصولات در حال حاضر در حال ترخیص هستند و مشکل جدی نداریم.
سرپرست اداره کل تجهیزات و ملزومات پزشکی سازمان غذا و دارو افزود: فرآیند واردات و تامین بازار مراحل مختلفی دارد و این مشکلات محدود به گمرک نیست. بعد از ترخیص از گمرک، در مراحل دیگر نیز با مشکل مواجه میشوند. به عنوان مثال، بعضی از بیمارستانها به علت نقدینگی نداشتن برای پرداخت هزینههای کالاها به مشکل میخورند و این موضوع باعث مشکل در تامین بازار میشود.
وی درباره تامین ارز مورد نیاز برای واردات تجهیزات پزشکی نیز فرمودند: مشکل تامین ارز برای واردات تجهیزات پزشکی یک مدتی وجود داشته است، اما اکنون فرآیند آن روانتر شده است. با این حال، این حوزه هنوز هم با مشکلاتی روبرو است و تامین ارز به این معنا نیست که بانک ارز تامین نکرده باشد، بلکه مسیر انتقال ارز با مشکلاتی روبرو است.
مشکلات تامین ارز برای تجهیزات پزشکی
دکتر غفارزاده اظهار کرد: پس از نهایی شدن تفاهمنامه تامین ارز با بانک مرکزی، مشکلات تا حدی رفع شده است؛ اما فعالان حوزه تجهیزات پزشکی همچنان اعتراضها و گلایههایی درباره تامین ارز دارند و تامین ارز مورد نیاز برای واردات کالا و مواد اولیه همچنان بدون مشکل نیست.
سرپرست اداره کل تجهیزات و ملزومات پزشکی سازمان غذا و دارو توضیح داد: هر هفته چندین محموله تجهیزات پزشکی را برای دریافت ارز به بانک اعلام میکنیم، اما متاسفانه در این زمینه هنوز عقبافتادگی وجود دارد. علت اصلی این گلایهها نیز به عقبماندگیهای قبلی مرتبط است که باید جبران شود.
وی افزود: کل بودجه ارز ترجیحی برای واردات کالاهای پزشکی امسال معادل همان بودجه سال گذشته و حدود یک میلیارد دلار است؛ همچنین، حدود دو میلیارد دلار هم ارز نیمایی اختصاص پیدا میکند که باید این اعتبار بین واردات تجهیزات پزشکی و دارو تقسیم شود و این اعتبار برای واردات هر دو حوزه مشترک است.
وی درباره گلایههای شرکتهای تولیدی تجهیزات پزشکی در زمینه تامین نقدینگی افزود: این مشکل بیشتر برای شرکتهای دارویی است و تاکنون گلایههایی از شرکتهای تولیدی تجهیزات پزشکی درباره تامین نقدینگی گزارش نشده است. در صورت وجود مشکلی در زمینه تامین نقدینگی، آنچه اهمیت دارد این است که این مسئله چه به ریال و چه به ارز حل شود و تاکنون هیچگونه گزارش مشکل در این زمینه مطرح نشده است.