در گزارش آیمد ۳۶۰ ، شاخصهای عدالت اجتماعی نیروی انتظامی در طی ۱۰ سال گذشته بررسی شده است. طبق این گزارش، بیش از ۴۰ هزار مورد خودکشی در نیروی انتظامی ثبت شده است. همچنین، آمار دیگری با عنوان “مرگهای مشکوک” نیز در نیروی انتظامی ثبت شده است که تعداد آنها ۶ برابر آمار خودکشی است.
به گزارش آیمد ۳۶۰ و به نقل از روزنامه اعتماد، تحلیلهای “اعتماد” از آمار رسمی نیروی انتظامی نشان میدهد که در بازه زمانی بین سالهای ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۹، هر ساله میانگین ۴ هزار و ۱۸۳ نفر در ایران به دلیل خودکشی جان خود را از دست دادهاند.
با توجه به این آمار، نرخ مرگ و میر ناشی از خودکشی در ایران برابر با ۵.۱ مورد بر هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت است.
تعداد موارد خودکشی در نیروی انتظامی بیش از دو برابر آمار کل قتلها در دهه ۱۳۹۰ است که کمتر از ۲۰ هزار نفر گزارش شده است.
با توجه به این گزارش، در آمار نیروی انتظامی تعداد قابل توجهی مرگ به عنوان “سایر موارد مرگهای مشکوک” وجود دارد، اما دقیقاً به چه مواردی اشاره میشود، مشخص نیست.
با توجه به گزارش آیمد ۳۶۰، آمار مرگهای مشکوک در دهه ۱۳۹۰ نسبت به آمار کل خودکشی و قتل بسیار بیشتر است، به ترتیب حدود ۶ برابر و ۱۲ برابر آمار خودکشی و قتل.
در سال ۱۳۹۱، ۳۵۵۹ مورد مرگ مشکوک گزارش شده است، در سال ۱۳۹۲ این آمار به ۳۵۶۵ مورد افزایش یافته و در سال ۱۳۹۳ به ۳۷۲۳ مورد رسیده است. اما در سالهای بعدی، آمار مرگهای مشکوک کاهش یافته و در سال ۱۳۹۹ به ۴۸۱۳ مورد رسیده است. همچنین، در سال ۱۴۰۰ آمار مرگهای مشکوک به ۵۰۸۵ مورد افزایش یافته است.
این گزارش نشان میدهد که بین آمارهای ارائه شده توسط نهادهای رسمی، تفاوت قابل توجهی وجود دارد. به عنوان مثال، خبرگزاری ایسنا در گزارشی در اسفند ۱۳۹۹ اعلام کرده است که در سالهای ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ به ترتیب ۵۱۰۱ و ۵۱۴۳ مورد خودکشی کامل رخ داده است، که تقریباً ۲۰ درصد بیشتر از آمار منتشر شده توسط نیروی انتظامی است.
با توجه به آمار خودکشی در سالهای اخیر، نرخ خودکشی در مناطق غربی کشور نسبت به سایر مناطق بالاتر است و این مناطق از نظر شاخصهای اقتصادی و اجتماعی وضعیت نامطلوبتری نسبت به سایر مناطق کشور داشتهاند.
با توجه به اعلام مرکز آمار ایران و نقل از نیروی انتظامی، میانگین آمار خودکشی در ۱۵ استان در پنج سال گذشته ۵٬۰۹۰ مورد بوده است.