رییس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت اظهار کرد: به برنامه ایمنسازی کشور، واکسنهای روتاویروس و پنوموکوک از ماه بهمن به عنوان عناصر جدید افزوده خواهند شد. احتمالاً واکسیناسیون از یک استان آغاز شده و در هفتههای پیشرو، با تأمین واکسن، در سراسر کشور پیش میروید.
به گزارش آیمد ۳۶۰ ، دکتر سید محسن زهرایی افزود: واکسن روتاویروس، که از اسهالهای متداول در کودکان جلوگیری میکند، در سه دوره زمانی، ۲، ۴ و ۶ ماهگی، قابل استفاده است.
وی اظهار داشت: بر اساس تصویب کمیته کشوری ایمنسازی، واکسن پنوموکوک نیز در سنین ۲، ۴ و ۱۲ ماهگی برای نوزادان تزریق میشود. در حال حاضر، شبکه بهداشت کشور آماده است وارد کردن این دو نوع واکسن به عمل آورد تا پس از فراهم شدن شرایط، این دو واکسن نیز به گروه هدف تزریق گردد.
رییس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت افزود: امیدواریم با تحقق تولید داخلی این دو واکسن در کشور و دریافت تاییدیه و مجوز مصرف آنها، بتوانیم از تولیدات داخلی در برنامه واکسیناسیون کشوری بهرهمند شویم؛ اما در حال حاضر، به دلیل طولانی بودن فرآیند تولید داخلی، واکسیناسیون با واکسنهای وارداتی ادامه خواهد یافت.
زهرایی اظهار کرد: در حال حاضر، ۱۳۸ کشور جهان از این دو نوع واکسن در برنامههای واکسیناسیون ملی خود بهره میبرند. با افزوده شدن این دو واکسن به برنامه، انتظار میرود که یک پیشرفت قابل توجه در برنامه واکسیناسیون رخ دهد که باعث بهبود وضعیت سلامت کودکان شده و منافع بسیاری را به همراه خواهد داشت.
وی با تأکید اظهار کرد: بر اساس برآورد ها، واکسن روتاویروس به طور سالانه میتواند از بستری شدن حدود ۱۲۰ هزار کودک به دلیل اسهالهای روتاویروسی جلوگیری کند. همچنین، واکسن پنوموکوک میتواند از حدود ۵۰ هزار مورد عفونت شدید پنوموکوکی جلوگیری کرده و مصرف آنتیبیوتیک و، در نتیجه، مقاومت کمتر نسبت به آنتیبیوتیک را ایجاد کند.
پیشگیری با واکسن از ۶ بیماری
زهرایی افزود: واکسیناسیون به عنوان موثرترین مداخله بهداشتی برای حفاظت از سلامت کودکان شناخته شده است و سالانه میتواند از مرگ ۲.۵ میلیون کودک در جهان جلوگیری کند، که نشان از اثربخشی بسیار بالای واکسنها است.
رییس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت اظهار کرد: برنامه واکسیناسیون کشور، برخلاف ۴۰ سال پیش که فقط ۶ بیماری مانند سل، دیفتری، کزاز، سیاهسرفه، فلج اطفال و سرخک را پوشش میداد، اکنون به طور گستردهتری توسعه یافته است.
وی اظهار داشت: برنامه توسعه ایمنسازی در کشور از سالهای ۶۲ و ۶۳ آغاز شد، در حالی که در دهههای گذشته، برنامه واکسیناسیون به صورت پراکنده در ساختار بهداشتی پیشین اجرا میشد. با اجرای برنامه ریزی وسیع و ایجاد شبکه بهداشت از سال ۶۳، برنامه توسعه ایمنسازی با هدف ارائه یکسان واکسن در سراسر کشور شکل گرفت.
زهرایی اظهار کرد: در سال ۶۳، میزان پوشش واکسیناسیون در گروه هدف کودکان به طور میانگین حدود ۳۵ درصد بود. اما در کمتر از ۷ سال و تا سال ۱۳۷۰، این میزان به پوشش بسیار مناسبی حدود ۹۵ درصدی افزایش یافت و در سالهای اخیر، میزان پوشش واکسیناسیون در کشورمان به حدود ۹۸ تا ۹۹ درصد در گروه هدف کودکان رسیده است.
به نقل از دکتر زهرایی، پوشش بسیار بالای واکسیناسیون در کودکان ایران، این کشور را در منطقه به عنوان یکی از برترینها و در مقایسه با کشورهای صنعتی و توسعهیافته جهان، با پوشش کاملتر و جامعتر شناخته میشود.
از بین بردن فلج اطفال در ایران
وی اظهار کرد: با استفاده از واکسیناسیون، ما توانستیم بیماری فلج اطفال را از کشورمان محو کنیم. به گونهای که آخرین حالت فلج اطفال در ایران به یکی از اتباع خارجی در سال ۱۳۷۹ بازمیگردد. بعد از آن، با وجود وجود این بیماری در مرزهای خارجی، در طول سالهای گذشته هیچ حالتی از فلج اطفال در کشور رخ نداده است.
بیماری سرخک هم در مرحله حذف است
رئیس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت اظهار کرد: با تأکید بر پوشش موثر واکسیناسیون، بیماری سرخک با موفقیت در مرحله حذف قرار گرفته و ایران از جمله سه کشور برتر منطقه است که در سال ۱۳۹۸ تاییدیه حذف سرخک و سرخجه را دریافت کرده است.
وی افزود: همچنین، در دهههای اخیر، شیوع حاملگی مزمن هپاتیت B از ۳.۵ درصد جامعه به کمتر از یک درصد کاهش یافته و روند کاهشی هپاتیت B در کشور همچنان ادامه دارد.