رییس سازمان غذا و دارو در انتقاد خود از نمایندگان مجلس اظهار کرد: ما امکان چاپ پول را نداریم، نمایندگانی که امروز انتقاد میکنند، بودجه ۱۰۵ میلیارد تومانی بخش دارو را تصویب ندادهاند. به گزارش آیمد ۳۶۰ ، دکتر محمد پیکانپور در جلسه خبری دومین نمایشگاه محصولات دانشبنیان غذا، دارو و تجهیزات پزشکی افزود: سازمان غذا و دارو امکان چاپ پول را ندارد و نمایندگان مجلس شورای اسلامی در حال حاضر با پایان بودجه سال ۱۴۰۳، باید تدابیر لازم را اندیشه کنند.
او اظهار کرد: باید بگویم که تصویب یک مصوبه که تعیینکننده مالیات بر ارزش افزوده دارو را یک درصد کاهش دهد، در حالی که در حال حاضر مالیات دارو صفر است، اشتباه است. این موضوع سال گذشته در پیشنویسها مطرح شد و بحثهای گستردهای صورت گرفت و در نهایت آن را ابطال کردیم. اما به طریقی مجدداً در لایحه بودجه امسال ظاهر شده و ما دوباره آن را باطل کردیم.
او اظهار کرد: با وجود درخواست ۱۰۵ هزار میلیارد تومان برای بودجه دارویاری، تنها ۶۹ هزار میلیارد تومان از بودجه سال جاری برای دارویاری تصویب شد. این در حالی است که امروز ما به دلیل عدم پرداخت مطالبات صنعت دارو توسط مجلس، مورد انتقاد قرار گرفتهایم. مقدار دقیق مطالبات، ۶۹ هزار میلیارد تومان، به شرکتهای پخش از داروخانهها تعلق دارد.
او بیان کرد: چرا یکی از نمایندگان، با اذعان به جمله اختتامیه یک بند که میافزاید: «تصرف در اموال دارو، تصرف در اموال دولتی است»، اقدام به حذف این بند میکند؟ مصوبهای که بدون این بند به برنامه بودجه میرود، همچون شیر بییال و کوپال بیتناسخ است. این چگونه ممکن است که مطالبات مرتبط با دارو را به اجرا درآورد؟
مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو افزود: چرا در برخی از استانها که این مفهوم را رعایت میکنند، کمبود دارو کمترین حد ممکن را دارد؟ اما در حوزههایی که این اصل را رعایت نمیکنند و پول دارو به ردیفهای دیگر هزینه میشود، کمبود افزایش مییابد؟ این نکته باید به وضوح برای همه روشن شود، زیرا شفافیت اصل اول این حوزه است.
کمبود نقدینگی مشکل حوزه دارو است
مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو اظهار داشت: چالش اصلی در زمینه دارو، کمبود منابع مالی است و لازم است حساب دارو از حسابهای دیگر جدا شود. باید کلیت فعالیتهای تمام شرکتهای فعال در زمینه تولید و تامین دارو و تجهیزات پزشکی مورد بررسی دقیق قرار گیرد، نه تنها در مورد شرکتهای دانشبنیان. دکتر پیکانپور افزود: شرکتهای دانشبنیان توانایی افزایش نفوذ جمهوری اسلامی را در شرکتهای منطقه دارند و باید حمایت مستمر و موثری از آنها صورت گیرد.
او اظهار کرد: برخی موارد به نحوی منفی تأثیر گذار بر فعالیت شرکتهای تولید کننده، از جمله شرکتهای دانشبنیان و سایر آنها، میشوند. اقدامات حمایتی که اداره کل دارو انجام میدهد، به وضوح قابل مشاهده است. بخشی از مشکلات در حوزه دارو به صورت فرا سازمانی است و نهادهای دیگر از جمله دستگاههای اجرایی و مجلس شورای اسلامی باید نیز حمایت کنند. اقدامات آنها تأثیر زیادی بر پیشرفت حوزه دارو دارد و نقد کردن خروجیها بدون توجه به سلسله مراتب پیشین مناسب نیست.
دکتر پیکانپور توضیح داد: اگر میخواهیم حوزه دارو بتواند به رشد و پیشرفت خود ادامه دهد، لازم است قبل از هر چیز، چرخه نقدینگی این صنعت واکاوی و اصلاح شود.
صدای صنعت دارو با تاخیر به مسیولین میرسد.
دکتر پیکانپور افزود: ضعف اساسی در حوزه دارو این است که تصمیمگیرندگان، که موظف به اجرای به موقع مصوبات هستند، با تأخیر به درستی از صدای صنعت و نظارت دارویی آگاه میشوند. در حال حاضر، مسائل مرتبط با قیمتگذاری شرکتهای دانشبنیان و غیردانشبنیان به شدت پیگیری میشود؛ گزارش دیروز نمایندگان مجلس این موضوع را برجسته کردند.
او تأکید کرد: بیش از ۹۰ درصد از شرکتهای دارویی با قیمتهای اعلامی برای آنها راضی هستند، ولی تعداد کمی از شرکتها که راضی نبودند، نیاز به بررسی دارند. این موضوع نیازمند مقایسه با سال گذشته است که در چهار ماه ابتدایی سال، هیچ قیمتگذاری اجرا نشده بود.
مدیرکل دارو اظهار کرد: افرادی که وظیفه داشتند در آن زمان مداخله کنند، کاری انجام ندادند. چرا باید مسائلی که یکسال پیش باید مورد توجه قرار میگرفت، با تأخیر از سوی نماینده مجلس مطرح شود، در حالی که نیاز امروز ما به نقدینگی است.
مدیر کل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو، افزود: اگر واردات در حوزه دارو با توجه به ضعفهای حاکم انجام میشود، ما به مشکلات فعلی برخورد میکنیم. اگر حمایت از تولید داخلی انجام میشد و نقدینگی مرتبط با آن تأمین میشد، امروز با مشکلاتی مانند ابطال فیشهای ارزی مواجه نمیشدیم.
مدیرکل دارو اظهار کرد: افرادی که مسئول مداخله در آن زمان بودند، تلاش یا اقدامی انجام ندادند. چرا باید مسائلی که یکسال پیش باید مورد توجه قرار میگرفتند، با تأخیر از سوی نماینده مجلس مطرح شوند، در حالی که نیاز امروز ما به نقدینگی است. مدیر کل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو افزود: اگر واردات در حوزه دارو با توجه به ضعفهای موجود انجام میشد، ما با مشکلات فعلی روبهرو میشدیم. اگر حمایت از تولید داخلی انجام میشد و نقدینگی مرتبط با آن تأمین میشد، امروز با چالشهایی همچون ابطال فیشهای ارزی مواجه نمیشدیم.
وی افزود: سامانه تیتک یکی از دستاوردهای بزرگ نظام است و نمیتوان آن را نادیده گرفت. برخی در حالی که از ضعف سامانه تیتک و نشت دارو شکایت میکنند، همزمان با این شکایتها از ما درخواست مشارکت در مسیرهای غیرقانونی توزیع مواد مخدر دارند. سامانه تیتک محل برنامهریزی است و با اطلاعاتی که به شرکتهای دانشبنیان ارائه میدهد، میتواند بهترین برنامهریزی را انجام دهد.
رشد منفی ۲.۵ درصدی در دارو
دکتر پیکانپور اظهار کرد: خواهش میکنم عزیزان، با همکاری در حوزه صنعت و نظارت، به ما کمک کنید. سال گذشته، رشد حوزه دارو در کشور منفی ۲.۵ درصد بود و تنها صنعتی بود که در سال قبل با افت منفی مواجه شد. تا پایان شهریور امسال، موفق به رسیدن به رشد مثبت ۵.۱ درصد شدیم و بیش از ۷.۵ درصد رشد داشتیم. این در حالی است که متوسط رشد صنعت در کشور ۳.۳ درصد میباشد، به گزارش بانک مرکزی.
او تأکید کرد: اگر نیاز است مشکلات حل شود و شرکتهای دانشبنیان قابلیت فعالیت داشته باشند، به هشدارهای متخصصان دارو و تجهیزات پزشکی گوش کنید و به حرف متخصصان اهمیت بدهید. در حال حاضر، در جلسات مختلفی حاضر هستیم تا تمام ظرفیتها به بهترین شکل ممکن به کار گرفته شود.
مدیر کل دارو اظهار کرد: در گزارشی که روز گذشته منتشر شد، دفتر نظارت مجلس شورای اسلامی از برپایی سامانه نظارت شورتیج در سازمان غذا و دارو که نواقص را به صورت سیستمی گزارش میدهد و امکان دسترسی به دادهها را محدود میکند، تقدیر کردند.
او اظهار کرد: زمانی که از منظر سیاسی به این موضوع نگاه میکنیم، ممکن است صحبت کنیم که تعداد کمبودهای دارویی در سال گذشته کاهش یافته است، اما اصلیترین نکته مربوط به نوعیت کمبودها است، نه تعداد آنها. به نظر میآید که سال گذشته تنها ویتامینها دچار کمبود بودهاند، در حالی که امسال داروهای حیاتی با مشکل مواجه شدهاند.
وی تأکید کرد: از نمایندگان در تدوین برنامه بودجه سال ۱۴۰۳ خواهش میکنم که قانونی را تدوین کنند که به شرکتهای دانشبنیان حمایت کند و به ضرورتها و توصیههایی که مطرح کردیم گوش کنند. این اقدامات لازم است تا جلوگیری شود که در اردیبهشت ماه سال آینده، به دلیل ناتوانی در تأمین مالی مورد نیاز برای صنعت، با کمبود داروها مواجه شویم.