رئیس انجمن حمایت از بیماران سوخته اظهار کرد: در ایران، سیستم ثبت بیماری سوختگی وجود ندارد و به عبارت دیگر، آمار دقیقی از این حوادث در این کشور موجود نیست. حتی آمارهای اعلام شده توسط وزارت بهداشت نیز در این زمینه دقیق نمیباشد.
به گزارش ساعت سلامت، محمد جواد فاطمی در مورد حوادث کارگری که منجر به سوختگی میشوند، اظهار داشت: کارگران نه تنها با آتشسوزی مواجه میشوند، بلکه خطر برقگرفتگی نیز در محیط کار برای آنها وجود دارد. یکی از مسائل اساسی این است که حدوداً سالی ۲ هزار کارگر به دلیل سوختگی الکتریکی آسیب میبینند. وی به این اظهار نیز افزود: علت اصلی این حوادث سوختگی، که اغلب در پروژههای ساختمانی رخ میدهد، این است که سیمهای برق از محیط کار عبور میکنند و متأسفانه به علت عدم ایمنسازی و عدم استفاده از عایقهای مناسب، حریمهای لازم رعایت نمیشود. در نتیجه، کارگران در زمان استفاده از میله داربست ممکن است به این سیمهای برق گیر کرده و در نتیجه به برقگرفتگی دچار شوند.
وی تداوم داد: افرادی که به سوختگی الکتریکی مبتلا میشوند، بیشترین آسیب را در اندامهای دست و پا متحمل میشوند. نتایج مطالعات ما نشان میدهد که در ۶۵ درصد از این افراد حداقل یک عضو از بین دست و پاها به شدت آسیب میبیند، و در برخی موارد، دست یا پای آنها به صورت کامل جدا شده است.
رئیس انجمن حمایت از بیماران سوخته اظهار کرد: برخی از این افراد با دست دادن به دو دست یا دو پا خود، شاهد از دست دادن یک یا هر دو اندام میشوند. حتی مواردی را هم تجربه کردهایم که بیماران به دلیل سوختگی الکتریکی، دو دست و دو پای خود را از دست داده و قطع شدهاند.
وی در خصوص سوختگی ناشی از برقگرفتگی در جمع کارگران صنعت برق اظهار نمود: واقعاً موارد برقگرفتگی در این گروه کمتر است، زیرا این افراد استانداردهای ایمنی را به خوبی رعایت کرده و از لباسهای ویژه برای حفاظت از خود استفاده مینمایند. افراد بسیار کمتری در این حوزه به برقگرفتگی دچار میشوند، زیرا که اغلب آنان با برق کار میکنند، دارای آگاهی لازم هستند و محیط کاریشان نیز به صورت کاملاً ایمن تدارک دیده شده است؛ اما معمولاً حوادث برقگرفتگی در افرادی رخ میدهد که با برق کار نمیکنند، آگاهی کافی از خطرات برق ندارند و محیط کاریشان نیز از نظر ایمنی مطلوب نمیباشد، که این موضوع باعث بروز حوادث ناخوشایند میشود.
سوختگیهای ناشی از خشونت، زنان را قربانی میکند
در مورد سوختگی با مواد شیمیایی، محمد جواد فاطمی اظهار کرد: ما دو دسته اصلی از سوختگی شیمیایی داریم؛ سوختگی شیمیایی ناشی از حوادث و سوختگیهای شیمیایی ناشی از اعمال خشونت. در سوختگیهای شیمیایی ناشی از خشونت، بیشتر اتفاقات اسیدپاشی رخ میدهد، که اغلب به زنان هدف میگیرد. این نوع حوادث اغلب به دلیل مسائل خانوادگی، اختلافات عاطفی و روابط زناشویی رخ میدهد و فرد در تلاش برای انتقام، به انجام اسیدپاشی میپردازد.
وی افزود: آمار این نوع سوختگیها در شهرهای مختلف متفاوت است و بسیاری از این حوادث گزارش نمیشوند؛ دلیل این امر این است که این نوع سوختگیها همواره با مسائل حقوقی و جانبی زیادی همراه بوده و گزارش دادن آنها به دلیل پیچیدگی این مسائل، مشکلاتی را به دنبال دارد.
رئیس انجمن حمایت از بیماران سوخته اظهار کرد: پدیده خودسوزی نیز به همان شیوه در حال اتفاق افتادن است، به ویژه در استانهایی چون ایلام، شمال خوزستان، کردستان، سیستان و بلوچستان. بسیاری از این حوادث خودسوزی، که اغلب به شدت خطرناک هستند، در بین زنان رخ میدهد و بیشتر به دلیل مشکلات خانوادگی و همسری اتفاق میافتد. تعداد قابل توجهی از افراد متاثر از این حوادث فوت میکنند، و تعداد کمی از آنها با مشکلات گستردهای که از سوختگیها ناشی میشود، زنده میمانند.
او در ادامه این چنین عنوان کرد که: متأسفانه در ایران، سیستم ثبت بیماری سوختگی وجود ندارد. به همین خاطر، هر آماری که اعلام میشود، تقریبی است و آمار دقیقی در این زمینه در دسترس نیست. حتی وزارت بهداشت نیز در این خصوص به آمار دقیقی دست یافته نمیباشد.
رئیس انجمن حمایت از بیماران سوخته در خصوص سوختگی کارگران با مواد شیمیایی اظهار نمود: آمار دقیق در این زمینه را ندارم، اما به صورت متناوب مواردی از کارخانههای صنعتی به بیمارستانها گزارش شده است که از مواد شیمیایی استفاده میکنند. حتی برخی افراد را داشتیم که در حوضچههای اسید سقوط کرده و با سوختگی وسیع به بیمارستان منتقل شدند.
بیشترین سوختگیها در کودکان
وی با اشاره به سوختگی کودکان با مواد شیمیایی اظهار نمود: یک گروه دیگر از افراد که به دلیل استفاده از مواد شیمیایی دچار سوختگی میشوند، کودکانی هستند که به واسطه استفاده از مواد قلیایی، که در خانه به عنوان شوینده یا لوله باز کن استفاده میشود، سوختگی دیدهاند. علت این اتفاقات بیشتر به دلیل نگهداری این مواد در مکانهای ناامن یا عدم استفاده از قوطیهای استاندارد برای آنها است.
فاطمی عنوان کرد که: موارد زیادی از سوختگی کودکان نیز وجود دارد که ناشی از استفاده از اسید برای شستشوی منزل است که موجب سوختگی کودکان شده است.