رییس گروه مدیریت شهری مجلس از حاشیه نشینی حدود ۲۰ میلیون ایرانی خبر داد و گفت: این آمار و افزایش شیب آن نشان دهنده گسترش گسترده جمعیت محروم از حقوق اولیه زندگی است.
به گزارش ایمد۳۶۰، محسن پیرهادی با تأکید بر اینکه حاشیهنشینی در شهرها بدون مجوز و زیرساختهای لازم به محل زندگی برخی از مهاجران تبدیل شده است، گفت: رشد پیوسته جمعیت در مناطق غیررسمی شهری که از امکانات اولیه شهری و بهداشتی بینصیب هستند، به معنای گسترش جمعیتی است که از حقوق اولیه زندگی محروم هستند.
پیرهادی، رئیس کمیسیون عمران مجلس، گفت: حاشیهنشینی یکی از نشانههای فقر شهری است. در دهه اخیر، مهاجرت روستاییان فقیر به حاشیه شهرها باعث افزایش قابل توجه حاشیهنشینی شده است.
طبق بررسیهای انجام شده، بیش از ۱۹ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر در بافتهای غیررسمی شهری زندگی میکنند. در سالهای اخیر، سکونت در سکونتگاههای غیررسمی از حاشیه کلانشهرها و شهرهای بزرگ به حاشیه شهرهای کوچک نیز گسترش یافته است. متاسفانه، مساحت و جمعیت این محدودهها به سرعت در حال افزایش است.
او ادامه داد: افراد کمدرآمد و فقیر معمولا از مناطق روستایی و بدون امکانات به امید دسترسی به امکانات بیشتر به شهرهای بزرگ مهاجرت میکنند، اما ناتوانی آنها در تهیه مسکن در مناطق شهری آنها را مجبور به سکونت و زندگی در مناطق غیررسمی شهری که هیچ امکاناتی برای زندگی شهری ندارند، میکند.
رییس گروه مدیریت شهری مجلس گفت: رشد سهم جمعیت شهری نسبت به جمعیت روستایی از دهه ۶۰ آغاز شده و همواره در حال افزایش بوده است.
در ادامه او این چنین اضافه کرد که افزایش قیمتهای خرید و اجاره مسکن در شهرهای بزرگ و کلان، تغییرات اقلیمی و بهخصوص بحران آب و بیکاری، تعداد بیشتری از افراد را به سوی شهرهای بزرگ سوق داده و باعث افزایش جمعیت در این نواحی شده است.
فقر و محرومیت در زندگی حاشیه نشینی
پیرهادی، رئیس فراکسیون مدیریت شهری مجلس، گفت: مناطق غیررسمی شهری، محل زندگی افراد فقیر و محرومی هستند که به دلیل فقر، نمیتوانند به خدمات و امکانات اولیه زندگی شهری دسترسی داشته باشند. رشد روزافزون این مناطق، به معنای افزایش جمعیت محروم از حقوق اولیه زندگی است.
وی افزود: تراکم بالای جمعیت در این مناطق و پیامدهای گسترده آن برای شهر، ضرورت ورود جدی مدیریت شهری را دو چندان میکند. بنابراین، باید برای ساماندهی این مناطق، برنامهریزی دقیق و هدفمند انجام شود.