به گزارش آیمد ۳۶۰، رئیس نظام پزشکی استان کرمان با ابراز نگرانی در خصوص بیتفاوتی مقامات سلامت در برابر پدیده نوظهور پلتفرمهای فروش آنلاین دارو، اعلام کرد که زنجیره فروش آنلاین دارو ممکن است خطر نشت دارو به بازار سیاه را افزایش دهد.
به گزارش منابع خبری ، دکتر عباس پرداختی تصریح کرد: در مقابل توسعه فناوری، نمیتوانیم مقاومت کنیم و باید توجه داشته باشیم که جامعه قادر به پاسخگویی در محیط فناورانه است. وی به این اشتباه مشابهی که در مورد تاکسیهای تلفنی رخ داد، اشاره کرد و تأکید کرد که این اتفاق نیز برای دارو و داروخانهها خواهد افتاد. از این رو، در راستای اولویتهای اولیه، مناسب است که با رویکردی که به توسعه فناوری تلفنی پیوستهایم، به این نوع از تغییرات هم پاسخ دهیم.
در این گزارش، بیانیهای از وزارت بهداشت به نکات مهم درباره فروش غیرقانونی داروهای آنلاین اشاره دارد. به گفته مسئولان، فروش داروهای غیرقانونی از طریق پلتفرمهای اینترنتی و برخی اپلیکیشنها در فضای مجازی مشهود است. توصیههای فعالان حوزه دارو این است که این پلتفرمها تحت نظارت متولی سلامت، که وزارت بهداشت و درمان است، فعالیت کنند.
به گفته این منبع، یکی از شرایط اساسی برای فعالیت این پلتفرمها این است که فروش داروها تحت نظر مسئول فنی داروساز انجام شود. این موضوع به معنای ارتباط مستقیم بیمار با مسئول فنی داروساز برای اطمینان از صحت و اعتبار دارو است. با این حال، این بدان معنا نیست که انتظار داریم تمام شرکتهای فعال در حوزه فروش آنلاین داروها ملزم به همراهی مسئول فنی باشند. علاوه بر این، توزیع اینترنتی داروها باید مشروط به داشتن نسخه درمانی باشد تا جلوی فروش غیرمجاز و انتشار داروهای بدون تایید پزشکی گرفته شود.
تبعات نقص نظارت بر فروش مکملها و داروهای درمانی در پلتفرمهای آنلاین
در گزارشی ارائه شده توسط دکتر عباس پرداختی، به تبعات عدم نظارت مناسب بر فروش مکملهای دارویی و داروهای درمانی در برخی پلتفرمهای آنلاین اشاره شده است. به گفته وی، در سال جاری گزارشهایی درباره مصرف بیش از حد ویتامین B12 و تأثیر آن در افزایش احتمال ابتلا به برخی انواع سرطانها به چشم میخورد. بنابراین، نظارت کافی بر فروش مکملها نیز در پلتفرمهای آنلاین اجتنابناپذیر است. در غیر اینصورت، فروش محصولات سلامت محور از طریق پلتفرمهای آنلاین میتواند منجر به پیامدهای جدی در حوزه سلامتی گردد.
دکتر پرداختی تأکید دارد: پلتفرمهای فروش آنلاین داروها نباید به یک سیستم پخش دارو تبدیل شوند، زیرا این امر بسیار خطرناک است. گزارشها نشان میدهد که داروهای سقط جنین از طریق همین پلتفرمهای آنلاین و از طریق مسیرهای غیر قانونی به بازار عرضه شدهاند که این وضعیت بسیار خطرناکی را برای سلامت جامعه ایجاد میکند.
دکتر پرداختی، رئیس نظام پزشکی کرمان، در خصوص زنجیره فروش آنلاین داروها به وضوح ابراز نگرانی کرد و اشاره کرد که این زنجیره میتواند باعث نشت داروها به بازار سیاه شود. او توضیح داد که چرا سامانههای آنلاین فروش داروها هزینههای مرتبط با مالیات و اجاره داروخانه را پرداخت نمیکنند، قیمتی که به مصرف کننده ارائه میدهند، ارزانتر از داروخانهها خواهد بود. به همین دلیل، مصرف کنندگان به دلیل قیمت مناسبتر، تمایل بیشتری به خرید داروها از طریق پلتفرمهای آنلاین از خود نشان میدهند. او به این نکته اشاره کرد که داروها جزو کالاهایی هستند که باید با دقت و نظارت ویژه به فروش برسند. به همین دلیل، تنها مسیر مناسب برای فروش داروها، داروخانهها با نظارت مسئول فنی مرتبط است.
گردش مالی محصولات سلامت محور
رئیس نظام پزشکی کرمان درباره نبود نظارت کافی بر پلتفرمهای آنلاین فروش داروها از سوی وزارت بهداشت، تبییناتی ارائه داد. او به علتی که این نظارت کمتر از انتظار بوده است اشاره کرد و این موضوع را به مسائل مالی و ترتیببندی دولتی ارتباط داد. او اظهار کرد که گردش مالی محصولات سلامت محور به حدود ۲۰ میلیارد دلار میرسد، که به عنوان یک مبلغ بسیار بزرگ شناخته میشود. از نظر او، این موضوع ممکن است به دلیل دغدغههای تامین ارز ترجیحی برای داروها و تجهیز بیمارستانها از نظارت وزارت بهداشت غافلگیر شده باشد. او تصریح کرد که این نقص احتمالاً ناشی از تمرکز وزارت بهداشت بر سایر وظایف و مسائل خدمات بهداشتی است و نه تعمدی برای نادیده گرفتن نظارت.
دکتر پرداختی، رئیس نظام پزشکی کرمان، درباره تأثیر رو به افزایش فروش اینترنتی داروها در کشور اظهاراتی داشت. او تاکید کرد که این پدیده که به تازگی جایگاهی در بازار درمان اشغال کرده، در آینده میتواند به یک مسئله اصلی در حوزه بهداشت و درمان تبدیل شود. وی اشاره کرد که فعالیتهای پلتفرمهای فروش آنلاین داروها با خلاء قانونی روبهروست و به دلیل این عدم شفافیت، کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی باید این مسئله را با اولویت مورد بررسی قرار داده و راهکارهای لازم را ارائه دهد.
دکتر پرداختی توضیح داد که حجم بزرگی از گردش مالی در فروش داروها، فرصتهای تجاری زیادی را به همراه داشته است. او اشاره کرد که این فرصتها در حالی به وجود آمده که قوانین دقیق در این زمینه وجود ندارد و برخی افراد بهرهبرداری از این شرایط نامناسب را پیش میگیرند. این وضعیت به دلیل نقص در قوانین و نهادها میتواند به بهرهبرداری نادرست و سودجویانه افرادی منجر شود که به تجارت اینترنتی دارو مشغول هستند.