رئیس امور سلامت و رفاه سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد دسترسی به پزشک متخصص در ایران فقط برای ۴۰ درصد مردم وجود دارد و تقریبا ۵۰ درصد از ایرانیان بیمه تکمیلی ندارند.
به گزارش آیمد ۳۶۰، رضا عوض پور در برنامه پرسشگر شبکه آموزش سیما اضافه کرد: بر اساس دادههای وزارت بهداشت، تنها ۴۰ درصد از مردم به پزشک متخصص دسترسی دارند. ما هدف داریم که تعداد دستیاران تخصصی و متخصصان نسبت به پزشکان عمومی به نسبت هم باشند.
وی اظهار داشت: حدود ۳۰ میلیون نفر از مردم ایران تحت پوشش بیمه تکمیلی هستند، اما ۵۰ میلیون نفر از ایرانیان هنوز پوشش این بیمه را ندارند. تقویت پوشش بیمه تکمیلی در لایحه برنامه هفتم توسعه از جمله اهداف مهم و مترقی بوده و با اراده به عدالت و سیاستهای کلی سلامت اتفاق خواهد افتاد.
۴۲ هزار تخت بیمارستانی نیمه تمام در کشور
رئیس امور سلامت و رفاه سازمان برنامه و بودجه اظهار کرد: در کشور، ۴۲ هزار تخت بیمارستانی نیمه تمام وجود دارد که برای ساخت و راهاندازی آنها نیاز به ۱۶۰ هزار میلیارد تومان اعتبار است. هزینه ساخت و تجهیز هر تخت بیمارستانی در حال حاضر حداقل ۷ تا ۸ میلیارد تومان میباشد.
عوض پور افزود: از این ۴۲ هزار تخت بیمارستانی نیمه تمام، حدود ۱۵ هزار تخت متعلق به بیمارستانهای کمتر از ۱۰۰ تخت است که به طور مطلق سودآور نیستند و تراز منفی دارند. این بیمارستانها بار زیادی به حوزه سلامت تحمیل میکنند، اما در ارائه خدمات و رضایتمندی مردم تاثیرگذار هستند.
اکثر هزینه های سلامت بر عهده مردم است
رئیس امور سلامت و رفاه اجتماعی سازمان برنامه و بودجه یادآوری کرد: در بحث تامین مالی حوزه سلامت، بحثهای زیادی صورت گرفته است، زیرا بهرهوری این حوزه، از جمله در بیمههای پایه و تکمیلی، پایین است. حدود ۵۰ درصد هزینههای سلامت توسط مردم پرداخت میشود که باور پذیری مبانی نظام جمهوری اسلامی نیست و رویکرد دولت نیز این نبوده است. از جمله شعارهای جدی دولت، کاهش بار پرداختی از جیب مردم، گسترش عمق و سطح پوشش خدمات توسط بیمههای پایه و تکمیلی است.
رتبه پزشک ۱۷ از بین ۲۵ کشور منطقه
عوض پور تاکید کرد: نسبت پزشک به ازای هر هزار نفر جمعیت، ۱.۸ است که ما را در رتبه ۱۷ از بین ۲۵ کشور منطقه قرار میدهد. هدف ما این است که این شاخصها را ارتقا دهیم و بهبود بخشیم. نظام سطحبندی خدمات بسیار مهم است و هرگونه استقرار امکانات در مناطق مختلف، از جمله زیرساختها، نیروی انسانی و تجهیزات، باید مبتنی بر نیازسنجی و اولویتبندی باشد.
وی افزود: یک فصل از لایحه برنامه، به اختصاص رتبه پزشک به جمعیت در ایران اختصاص دارد که در منطقه هفتم و در بین ۲۵ کشور، ما را در رتبه ۱۷ قرار داریم. این به اساس اسناد آمایش ملی و استانی است و نیازهای ما در سطح کشور باید تأمین شود و نباید به فراتر از آن با چانهزنی و فشار سیاسی پرداخت.
بیمارستان برای شهرهایی با جمعیت کمتر از ۵۰ هزار نفر نیازی نیست
رئیس امور سلامت و رفاه اجتماعی سازمان برنامه و بودجه تأکید کرد: در لایحه برنامه اعلام کردهایم که شهرهای کمتر از ۵۰ هزار نفر، نیاز به بیمارستان ندارند و همچنین بیمارستانهای کمتر از ۲۵۰ تخت، بازدهی اقتصادی نخواهند داشت. در شهر مشهد مقدس که جمعیت حدود ۴ میلیون نفر دارد، به دلیل نداشتن عزم سیاسی و حاکمیتی، ما شاهد همزمانی وجود چندین بیمارستان با تراز مالی مثبت و همچنین چندین بیمارستان با تراز مالی منفی هستیم. اجرای صحیح سطحبندی خدمات نیازمند عزم سیاسی و حاکمیتی است که باید به دقت رعایت و اجرا شود.
کنار هم قرار گرفتن خدمات و تولیت وزارت بهداشت، متضاد عدم تعارض منافع
وی با اشاره به عدم تعارض منافع در تدوین لایحه برنامه هفتم توسعه، اظهار کرد: همواره بحث و گفتگو در این زمینه بر سر این موضوع بوده است که وزارت بهداشت باید خود را از ارائه خدمات مستقل کند و نقش تولیدی و توزیعی خود را به درستی ایفا کند. کنار هم قرار گرفتن خدمات و تولید، میتواند منجر به عدم تعارض منافع شود.
رضا عوض پور ادامه داد: یک بند از لایحه برنامه هفتم توسعه به مدیریت منابع حوزه سلامت اختصاص دارد که اصرار دارد که وزارت بهداشت ملزم به ارائه خدمات بهداشتی و درمانی از طریق واحدهای دولتی، عمومی، غیردولتی، خیریه و خصوصی در فضای رقابتی باشد. این برنامه محدودیتها و محدودیتهای خود را دارد و برای اجرا به آییننامه و دستورالعملهایی نیازمند است که باید به دقت تدوین شود.
باید به سمت منطقیتر کردن تعرفهها برویم نه واقعیتر کردن آنها
بر أساس گزارش آیمد ۳۶۰ ،رئیس امور سلامت و رفاه اجتماعی سازمان برنامه و بودجه تأکید کرد: در لایحه برنامه هفتم توسعه، وزارت بهداشت وظیفه دارد برنامههایی برای افزایش ظرفیت رشتههای پرستاری، پیراپزشکی و حدواسط را ارائه کند.
وی بیان کرد: در بحث تعرفهها بر اساس بند الف ماده ۹ قانون احکام دائمی، شورای عالی بیمه موظف است تعرفهها را تدوین و به سازمان برنامه ارائه دهد. پس از تایید سازمان برنامه، امکان سنجی اجرای این تعرفهها در بخشهای بیمه و بیماران انجام میشود، و سپس برای تصویب به هیئت دولت ارائه خواهد شد.
عوض پور افزود: در خدمات بستری، مردم در حال حاضر روی کاغذ ۱۰ درصد و عملاً ۲۵ تا ۳۰ درصد، پرداخت میکنند. اگر میخواهیم تراز ارائه خدمات سلامت را مثبت یا منطقی کنیم، باید به پرداختی از جیب مردم هم توجه کنیم. باید به سمت منطقیتر کردن تعرفهها برویم نه واقعیتر کردن آنها.
وی تاکید کرد: سال گذشته ۶ هزار میلیارد تومان برای تقویت پوشش بیمه همگانی سلامت اختصاص داده شد و اعتقاد داریم که اکنون هیچ فردی نیست که تحت پوشش خدمات بیمه پایه سلامت نباشد، مگر اینکه خود فرد انتخاب کند.
وی گفت: هر کسی به بخش درمان مراجعه میکند، تحت پوشش بیمه است، و در غیر این صورت به صورت خودپرداز و یا از طریق سازمان بیمه سلامت، دولت حق بیمه را پرداخت میکند.