به گزارش آیمد ۳۶۰، رئیس گروه بیماری های قابل انتقال از حیوان به انسان اعلام کرد که هر ساله تعداد ۶ هزار مارگزیدگی در کشور رخ میدهد. پادزهر ۶ مار از جمله سیه مار داخل کشور تولید می شود. این مار از خانواده مارهای کبری می باشد و سم آن بسیار قوی و کشنده است.
محمدرضا شیرزادی افزود که در سال گذشته ۴ کودک به علت گزش سیه مار در کشور جان خود را از دست دادند. سم این مارها به حدی زیاد بود که کودکان متأسفانه تا قبل از رسیدن به مرکز درمانی فوت شدند.
وی همچنین اعلام کرد که احتمال گزش مار در تمام استانها وجود دارد، اما بیشترین تعداد گزشها در استانهای شمالی و مناطق گرمسیری مانند جنوب، غرب و جنوب شرقی و شرق کشور به وجود میآید.
درباره سرم ضد مار، رئیس گروه بیماریهای قابل انتقال از حیوان به انسان وزارت بهداشت اظهار داشت که این سرم در بیمارستانها و برخی مراکز خاص موجود است و افرادی که به مار گزیده میشوند میتوانند با مراجعه به این مراکز از این سرمها بهرهمند شوند. او همچنین افزود که فردی که به مار گزیده شده و به علت گزش مار فوت میکند ،تأخیر در مراجعه به مرکز درمانی باعث فوت آنها شده است.
به عبارت دیگر، در اکثر موارد افراد مارگزیده به سرم ضد مار نیاز ندارند، اما در صورت بروز علائم مسمومیت به تزریق سرم احتیاج خواهند داشت و باید بلافاصله به مرکز درمانی مراجعه کنند.
عوارض پادزهر مار
در مراکز بهداشتی و بیمارستانها اقدامات مراقبتی نیز برای افراد مارگزیده صورت میگیرد. اما بهطور بسیار نادر، ممکن است مقدار سم مار به حدی زیاد باشد که سرم ضدسم تاثیری نداشته باشد.
محمدرضا شیرزادی درباره سیه مار نیز اظهار داشت که پادزهر ۶ مار از جمله سیه مار در مراکز منتخب موجود است. افراد مارگزیده عمدتاً به دلیل مسمومیت با سم این مارها به مراکز درمانی مراجعه میکنند. علاوه بر این، پادزهر برای سایر مارها نیز تولید میشود.
وی افزود که سرم پادزهر مار از اسب گرفته میشود و برای فرد ممکن است عوارضی داشته باشد. به همین دلیل این سرم در مراکز بهداشتی خاص و بیمارستانها به دسترس عموم قرار دارد تا هر گونه عوارض و مشکلات احتمالی مدیریت شوند.
آمار زیاد عقربزدگی در استانهای جنوبی کشور
به گزارش آیمد ۳۶۰، محمدرضا شیرزادی اعلام کرد که بیشترین موارد عقربزدگی در استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان، بوشهر و خوزستان گزارش میشود. این استانها بهعنوان مناطق جنوبی کشور شناخته میشوند و در آنها عقربزدگی بیشتری نسبت به سایر استانها دیده میشود. البته در مناطق مرکزی کشور نیز مواردی از عقربزدگی گزارش شده است، اما تعداد موارد در استانهای جنوبی بهطور قابل توجهی بیشتر است. در سال گذشته نیز ۶ نفر به دلیل عقربزدگی جان خود را از دست دادند.
وی تاکید کرد که سرم عقربزدگی و مارزدگی توسط انستیتو رازی تولید میشود و از سوی وزارت بهداشت تایید شده است. این سرم بهصورت رایگان در بیمارستانها و مراکز خاص، برای عموم مردم در دسترس قرار دارد. با توجه به خطرات عقربزدگی، توزیع این سرم بهعنوان یک اقدام ایمنی و پیشگیری از مسمومیت عقربزدگی، از اهمیت بالایی برخوردار است.