به گزارش آیمد ۳۶۰ و نقل از وبدا، در سی و سومین اجلاس مدیران تجهیزات پزشکی دانشگاههای علوم پزشکی، دکتر سید حیدر محمدی اعلام کرد که این آمارنامه که برای اولین بار معرفی شده است، به عنوان مبنای برنامهریزی و تأمین در حوزه تجهیزات پزشکی استفاده خواهد شد.
وی تأکید کرد که سال گذشته تکالیف قانونی مرتبط با بودجه برای وزارت بهداشت مشخص شده بود و طبق آن باید ارز ترجیحی اقلام سلامت محور حذف میشد.
وی افزود که اصلاح سیاستهای ارزی در تیر ماه سال گذشته با شروع در مورد داروهای تولید داخلی و سپس درباره داروهای وارداتی اجرا شد. اما به دلیل اینکه عرضه دارو از طریق داروخانهها کنترل میشد، نظارت در مورد تجهیزات پزشکی آسانتر بود، اما در حوزه تجهیزات پزشکی با چالشهایی روبهرو بودیم.
معاون وزیر بهداشت ادامه داد: با این حال، حذف ارز ترجیحی درباره برخی اقلام تجهیزات و ملزومات پزشکی مانند دیالیز، گاز هلیوم و برخی از پروتزها اجرا شد.
وی اظهار کرد: یکی از مشکلات حوزه دارو، تأمین نقدینگی برای شرکتها بود و در مورد تجهیزات پزشکی، تمایلی به ایجاد این مشکل نداشتیم، بنابراین با یک شیب ملایم آغاز کردیم.
رئیس سازمان غذا و دارو ادامه داد: قیمت کلی تجهیزات پزشکی با توجه به تفاوت نرخ ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی و ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی کمتر از ۸ درصد است. این تفاوت در قیمت باعث میشود که احتمال نفوذ به بازار آزاد یا قاچاق معکوس افزایش یابد، بنابراین در خصوص اصلاح سیاستهای ارزی در حوزه تجهیزات و ملزومات پزشکی نیز ما ملزم و تصمیمگیر هستیم.
تأمین ۴۰۰ میلیون دلار ارز برای دارو و تجهیزات پزشکی
سید حیدر محمدی اعلام کرد که عمده مشکلات اساسی پس از اجرای اصلاح سیاستهای ارزی در حوزه سلامت مربوط به انتقال ارز به طرفهای خارجی است. تحریمها در واقع پروسه تأمین دارو، مواد اولیه و تجهیزات پزشکی را با مشکلاتی روبرو کرده است. اغلب به عدم تحریم محصولات سلامت محور اشاره میشود، اما واقعیت چنین نیست، اما سازمان غذا و دارو تلاش میکند تا تأمین دارو، مواد اولیه و تجهیزات پزشکی به اندازه کافی برای مردم را تأمین کند.
رئیس سازمان غذا و دارو از حل برخی از مشکلات اساسی در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی در هفتههای اخیر خبر داد و گفت: از ابتدای سال، ۶۰ میلیون دلار برای کل حوزه سلامت اختصاص یافته است، اما در سه هفته گذشته، این مقدار از ۴۰۰ میلیون دلار گذشته و مشاهده میشود که برخی از موانع تأمین اقلام سلامت محور برطرف شدهاند.
وی بیان کرد که عدم اصلاح حقوق گمرکی تجهیزات و ملزومات پزشکی یکی از مشکلات حوزه سلامت بود که پس از اصلاح سیاستهای ارزی و حذف ارز ترجیحی برای واردکنندگان، تا ۷ برابر افزایش یافت.
سید حیدر محمدی گفت: تأمین این موارد برای شرکتها بسیار سخت بود و با وجود پیگیریهایی که انجام شد، متأسفانه معافیت تجهیزات پزشکی از کاهش حقوق گمرکی در لایحه بودجه لحاظ نشد و تنها راه برای اصلاح آن مصوبه سران قوا بود که خوشبختانه به تازگی به ابلاغ رسیده است تا حقوق گمرکی تجهیزات پزشکی نیز به یک درصد تقلیل یابد.
با توجه به گفته معاون وزیر بهداشت، بسیاری از اقلامی که در گمرک وجود داشتند، یا ترخیص شدهاند یا در حال ترخیص و مراحل قانونی آن در حال انجام است تا برای بیماران و مراکز درمانی در دسترس قرار گیرد.
نظارت بر قیمتگذاری تجهیزات پزشکی در مراکز درمانی
با اشاره به راهاندازی سامانههای مختلف برای نظارت و شفافیت در حوزه سازمان غذا و دارو، آقای محمدی بیان کرد که داشبوردها و سامانههای مدیریت و نظارت، رتبهبندی شرکتها، میزان مصرف و موجودی شرکتها را در جهت شفافیت و تسریع تأمین در دسترس قرار میدهند.
معاون وزیر بهداشت اظهار داشت: تجهیزات پزشکی در حوزه سلامت از یارانه و ارز ترجیحی بهره میبرند. قیمت تجهیزات پزشکی باید در بیمارستانها و در سطح عرضه بر اساس قیمتگذاری بارگذاری شده در سایت سازمان غذا و دارو باشد.
آقای محمدی، کنترل اصالت محصولات سلامت محور را از مهمترین عناصر شفافیتی مورد توجه مسئولان و دستگاههای نظارتی بالادستی عنوان کرد و بر لزوم کامل شدن این زنجیره در مورد تمامی اقلام سلامت محور تأکید نمود.