رییس سازمان غذا و دارو اعلام کرد که با استفاده از سامانه ابری تیتک، داروها و تجهیزات پزشکی گرانقیمت و پرمصرف که با خطر قاچاق و خروج از زنجیره تأمین روبرو هستند، قابل رهگیری و ردیابی هستند.
به گزارش آیمد ۳۶۰ از ایسنا، دکتر حیدر محمدی افزود: برای بیش از ۱۳۰۰ نوع داروی گرانقیمت و پرمصرف، در داروخانهها و به نام بیماران، استعلام انجام میشود و بیش از ۶۰۰ نوع تجهیزات پزشکی نیز در مراکز درمانی ثبت و استعلام میشوند.
وی توضیح داد: بسیاری از فرآیندها را از طریق سامانه تیتک رهگیری میکنیم و در این راستا، تمام فرآیندهای مربوط به صدور مجوزها نیز از طریق سامانه تیتک انجام میشود.
دکتر محمدی افزود: این سامانه قابلیت نشان دادن وردیابی تعداد تولیدکنندگانی که در سامانه تیتک ثبت شدهاند، مقدار محصولات سلامتی (دارو و تجهیزات) تولید شده توسط آنان و تحویل داده شده به شرکتهای پخش، همچنین مقدار تحویل گرفته شده توسط شرکتهای پخش از کدام فروشنده و در کدام نقطه کشور را و نیز مقدار تحویل داده شده به داروخانهها یا مراکز درمانی را داراست.
وی افزود: در نهایت میتوانیم بگوییم که بخش قابل توجهی از این محصولات، که حدود ۵۰ درصد بازار را تشکیل میدهند، به کدام بیماران تحویل داده شدهاند. اهمیت تعیین اینکه به کدام بیماران تحویل داده شده است، در رهگیری از خارج شدن دارو یا تجهیزات مربوطه از زنجیره تأمین قرار دارد.
وی بیان کرد: قطعا، این ردیابی برای اقلامی انجام میشود که از نظر اقتصادی به صرفه باشد؛ زیرا برخی از محصولات به دلیل قیمت پایین آنها، توجیهی برای انجام کامل این روند ندارند.
ردیابی مصرف ۱۳۰۰ داروی گران و ۶۰۰ تجهیزات پزشکی
رئیس سازمان غذا و دارو اعلام کرد: هدف اصلی این طرح در سال ۱۳۹۲ فقط مربوط به محصولاتی بود که قیمت بالایی داشتند و به طور غیرقانونی وارد کشور میشدند. اما اکنون برای بیش از ۱۳۰۰ نوع داروی گرانقیمت و پرمصرف، استعلام در داروخانه و به نام بیماران صورت میگیرد، و همچنین برای بیش از ۶۰۰ نوع تجهیزات پزشکی که در مراکز درمانی موجود هستند، استعلام انجام میشود.
وی ادامه داد: این روند در حال گسترش به سایر محصولات نیز است و در کل، اکنون بخش عمدهای از محصولات دارویی و تجهیزات پزشکی که خطر قاچاق و خروج از زنجیره را به همراه دارند، مورد استعلام قرار میگیرند.
دکتر محمدی ادامه داد: در داشبوردهایی که در سامانه ابری تیتک ارائه کردیم، میتوانیم تعداد مصرف این محصولات و همچنین محصولاتی که در حال حاضر در وضعیت کمبود قرار دارند را مشاهده کنیم.
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: داشبوردهای موجود در سامانه ابری تیتک به ما کمک میکنند تا بتوانیم برنامهریزی دقیقی برای تأمین دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین مدیریت منابع ارزی را انجام دهیم. همچنین، میتوانیم اطلاعاتی دقیق در مورد وضعیت مواد اولیه، قطعات تولید، محصول نهایی و غیره در نقاط مختلف کشور به دست آوریم.
وی افزود: این امکان را به ما میدهد تا بتوانیم پیش بینیهای لازم برای سال آینده را داشته باشیم و زنجیره تأمین دارو و تجهیزات را ردیابی و رهگیری کنیم، همچنین اطلاعات دقیق و موثقی را در اختیار داشته باشیم.