“افزایش نرخ باروری در ایران پس از ۳۰ سال: اعلام رئیس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مجلس”
به گزارش آیمد ۳۶۰، امیر حسین بانکی پور فرد در حاشیه هجدهمین جلسه قرارگاه جوانی جمعیت و سلامت خانواده اعلام کرد که نرخ باروری در ۳۰ سال گذشته هر سال به طور معمول کاهش یافته است. اما در سال جاری، برای اولین بار این نرخ رو به افزایش بوده و از ۱.۶۵ به ۱.۶۶ ارتقا پیدا کرده است.
در جلسه با سازمان ثبت احوال و مرکز آمار ایران، اعلام شد که پس از ۳۰ سال کاهش در تعداد موالید فرزند سوم و چهارم در کشور، در سال جاری افزایشی دیده شده است.
رئیس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مجلس اظهار داشت که موالید گروه سنی بالای ۳۵ تا ۴۰ سال و ۴۰ تا ۵۰ سال نیز در حال افزایش میباشند. این دو گروه سنی اهمیت بسیاری دارند زیرا به تدریج از نرخ باروری عبور میکنند.
امیر حسین بانکی پور فرد اعلام کرد که در ۶ سال گذشته تعداد موالید با حدود ۵۰۰ هزار کاهش یافته بود، اما در سال جاری فقط با ۲۰ هزار کاهش روبرو شده است.
آمار نرخ باروری در ایران
به گزارش آیمد ۳۶۰، نرخ باروری به تعداد میانگین فرزندانی اطلاق میشود که زنان در سن باروری (۱۵ تا ۴۹ سال) به دنیا میآورند. اگر این عدد برابر با ۲.۱ باشد، به عنوان نرخ جانشینی در نظر گرفته میشود و در صورتی که کمتر از این عدد باشد، زیر سطح جانشینی قرار میگیرد.
در سال ۱۳۹۶، نرخ باروری در ایران تقریباً برابر با ۲.۰۹ بود و در سال ۱۳۹۷ به ۱.۹۵، در سال ۱۳۹۸ به ۱.۷۴ و در سال ۱۳۹۹ به ۱.۶۵ کاهش یافت.
آمارهای اعلام شده توسط این نماینده مجلس در برخی جنبهها ابهاماتی ایجاد میکند. اولین نکته این است که اعلام میکند، در پنج سال گذشته پس از کاهش تعداد حدود ۵۰۰ هزار نوزاد در کشور، در سال گذشته (۱۴۰۱) تعداد حدود ۲۰ هزار نفر نیز کاهش یافته است. بنابراین، با وجود کاهش تعداد موالید، افزایش در نرخ باروری نیاز به توضیحات دارد.
نکته دیگر این است که در این آمار، بانکی پور به شاخص کاهش تعداد موالید در کشور اشاره کرده است، که به نظر میرسد عمدتاً برای نشان دادن افزایش موالید، به افزایش تعداد موالید در گروه سنی ۴۰ تا ۵۰ سال و افزایش تعداد فرزندان سوم و چهارم اشاره کرده است. اما این اشاره تا حدودی گمراه کننده است.