در رویدادی، رئیس قوه قضاییه ایران دو محصول ایرانی را معرفی کرد.. این محصولات شامل دستگاه نمونهگیری خودکار ایرانی و کیت ژنتیک برای نگهداری نمونههای زیستی هستند که توسط سازمان پزشکی قانونی تولید شدهاند.
به گزارش آیمد ۳۶۰ و با انتشار مرکز رسانه قوه قضائیه، این محصولات علمی استراتژیک سازمان پزشکی قانونی که به ایران جایگاهی برتر در جهان را میدهند، در حضور رئیس قوه قضاییه معرفی شدند.
اولین محصول که رئیس قوه قضاییه آن را معرفی کرد، دستگاه نمونهگیر خودکار ایرانی است. این دستگاه با نام اتوسمپلر (Autosampler) معرفی شد و یکی از ویژگیهای برجسته آن توانایی برداشت خودکار و بدون دخالت انسانی نمونهها از سینیهای قرار گرفته در آن و تزریق آنها به دستگاههای تجزیه و تحلیل GC و GC-MASS و HPLC است.
دستگاه نمونهگیر خودکار در آزمایشگاههای سمشناسی استفاده میشود و نیازمندیهایی مانند دقت بالا، تکرارپذیری و استفاده تماموقت از ظرفیت دستگاههای آنالیز را تامین میکند. توانایی تزریق خودکار ۱۲۰ نمونه در این دستگاه وجود دارد و این ظرفیت قابلیت افزایش تا ۵۰۰ نمونه را دارد. همچنین، دستگاه میتواند بهصورت پیاپی تا ۸ روز بدون نیاز به دخالت انسانی کار کند.
در ادامه، بومیسازی دستگاه نمونهگیر خودکار ایرانی به عنوان یکی از خدمات ارائه شده توسط مرکز تحقیقات پزشکی قانونی ذکر شد. این دستگاه قابلیت نصب بر روی دستگاههای تجزیه و تحلیل GC، GC-MS و حتی HPLC را دارد و از تجهیزات مورد استفاده در آزمایشگاههای سمشناسی به شمار میرود.
از جمله ویژگیهای منحصربهفرد دستگاه نمونهگیر خودکار ایرانی، قابلیت اضافه کردن افزونههای مختلف مانند HEADSPACE و SPME در یک سیستم است که در دستگاههای خارجی مشابه به این امکانات دسترسی نیست.
هزینه ساخت دستگاه نمونهگیر خودکار ایرانی تنها یک دهم هزینه دستگاههای خارجی مشابه است و در تولید این محصول از توان شرکتهای دانشبنیان نیز بهرهبرداری شده است. با تولید این دستگاه، جمهوری اسلامی ایران علاوه بر قرارگیری در جمع ۵ کشور برتر تولیدکننده، به عنوان یکی از ۵ کشور سازنده دستگاه اتوسمپلر جهان شناخته شده است.
طبق اظهارات افراد مسئول در تولید دستگاه نمونهگیر خودکار، زمان ساخت این دستگاه حدود ۶ ماه طول کشیده است (به استثنای دوره تحقیقاتی). دستگاه نمونهگیر خودکار ایرانی دارای ۱۳ مزیت برتر نسبت به نمونهگیرهای خودکار خارجی است.
رونمایی از کیت ژنتیک برای نگهداری نمونههای زیستی
در حضور رئیس دستگاه قضا، رونمایی از نسخه جدید کیتهای ژنتیک کارت FTA (نگهداری نمونه زیستی) و مواد مصرفی آزمایشگاه ژنتیک که توسط سازمان پزشکی قانونی تولید شده است، صورت گرفت.
یکی از کیتها، کیت تعیین هویت ژنتیکی با ۲۸ جایگاه بهینهسازی شده برای PCR مستقیم بود و برای نمونههای لکه و سواپی که از صحنه جرم بافت نرم و سخت جمعآوری شدهاند، مورد استفاده قرار میگیرد.
کیت دوم، کیت تعیین هویت ژنتیکی با ۱۷ جایگاه کروموزومهای آتوزوم بهینهسازی شده بود. این کیت برای نمونههای لکه و سواپی که از صحنه جرم و بافت نرم و سخت جمعآوری شدهاند، استفاده میشود.
در این مراسم، رئیس قوه قضائیه تأکید کرد: رسانهها باید پیشرفتهای علمی و فناورانهای که در شرایط تحریمی، توسط جوانان و دانشمندان ایران به دست آمده است، را به جامعه تبیین و تشریح کنند و برای جامعه امیدآفرین باشند.