رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران: برخی مقامات به دنبال استثمار پزشکان و تحمیل شرایط دشوار برای آنها هستند، مانند کوبا و کره شمالی که بیشترین تعداد پزشک را دارند، اما همه آنان فقیر و نیازمند هستند. تعرفه پایین، مستقیماً با سطح سلامت جامعه و اختلال در سیستم بهداشت مردم دارد و در آینده مقامات را درگیر خواهد کرد.
به گزارش خبرنگار آیمد ۳۶۰، دکتر ایرج خسرونیا در کنگره سالیانه سی و سوم پزشکان متخصص داخلی ایران در سالن همایش رازی اظهار داشت: سال گذشته سال خوبی برای جامعه پزشکی نبود، به ویژه برای گروههای تجویز نسخه، و بیشتر پزشکان با تورم بالا و درآمد کم روبرو شدند.
وی توضیح داد: هزینههای بالا و تنگنا باعث شد گروه قابل توجهی از پزشکان ازادی مهاجرت کنند یا از حرفه پزشکی خود دست بکشند. در طول سال، تعرفه پایین و تغییرات زیاد در قیمتها که بیش از ۱۰۰ درصد است، باعث شده تعرفه پزشکی مقایسهپذیر نباشد.
رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران ادامه داد: ما انتظار داشتیم که پس از یک سال دشوار، همانطور که دولت خود هزینههای خدمات خود را چند برابر کرده است، تعرفههای پزشکی را نیز متناسب با آن افزایش دهد، اما این اتفاق نیفتاد و تعرفهای اعلام شد که مورد مخالفت جامعه پزشکی قرار گرفت.
وی توضیح داد: همانند سالهای گذشته، با وجود استدلالهای منطقی و قانونی جامعه پزشکی، تعرفههای غیرمنطقی و ناسازگار با نیازهای جامعه پزشکی و عموم مردم توسط هیئت دولت اعلام شد. تفاوت تعرفههای امسال با سالهای قبل نشاندهنده نابودی آینده جامعه پزشکی است.
رشد اندک تعرفههای پزشکی در مقایسه با افزایش حقوق کارگران و کارمندان
دکتر خسرونیا افزود: از اجرای طرح تحول سلامت و واقعی شدن تعرفهها در سال ۱۳۹۳ تاکنون، درصد رشد تعرفههای پزشکی به اندازه ۹۹/۱۱۰ بوده است، در حالی که رشد حقوق کارمندان به اندازه ۵۸/۳۳۳ درصد و رشد حقوق کارگران به اندازه ۸۷/۹۴۵ درصد بوده است. بنابراین، تاب و تحمل ادامه ارائه خدمات با کیفیت از سوی کادر درمان به خطر افتاده است و این وضعیت برای مردم و سیستم سلامت آسیبزاست.
رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران گفت: متأسفانه برخی از مقامات که خود پزشک هستند، از این تعرفههای غیر واقعی حمایت کرده و در واقع خواستار کاهش منابع مالی در حوزه سلامت هستند.
وی ادامه داد: بیشتر از همه، اصحاب رسانه که خود پزشک نیستند، از سیستم سلامت و اعتراضات جامعه پزشکی حمایت کردند. مسئولان وزارت بهداشت و درمان بیشتر از هر کس دیگری توانایی درک ارتباط بین تعرفه و کیفیت سلامت را دارند. هیچ کس به جز آنها نمیتواند درک کند که هدف جامعه پزشکی از طرح تعرفه، علاوه بر درآمد و دغدغه مهاجرت، بهبود سلامت مردم است، که با این تعرفهها به شدت تهدید شده است.
دکتر خسرونیا افزود: ارتباط تعرفههای پزشکی با کیفیت سیستم سلامت به راحتی قابل بررسی است. تعیین تعرفههای غیر واقعی و غیرمنطقی بدون توجه به تفاوت در بخش تجهیزات و امکانات (که تحت تأثیر مستقیم تورم قرار میگیرد)، از دستمزد پزشکان و از کیفیت سلامت مردم (که قبلاً آسیب دیده)، هیچ چیز مشخصی باقی نمیماند، به جز بیعدالتی و ایجاد تضاد در سیستم سلامت.
وی ادامه داد: مسئولان وزارت بهداشت و درمان که خود پزشک هستند، به جای توجه به خواستههای پزشکان و حمایت از آنها، سعی کردند با ارسال گروهی از بازرسان به مطبهای رؤسا و اعضای انجمنهای پزشکی، از قدرت خود سوءاستفاده کنند و با بیاحترامی به پیشکسوتان جامعه پزشکی روبرو شوند.
دفاع وزارت بهداشت از شبه علم طب سنتی
رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران ادامه داد: متأسفانه این بیمهریها و عدم توجه به خواسته پزشکان از سالهای پیش شروع شده و سال به سال بدتر میشود و به جای دفاع از پزشکان و اساتید دانشگاه، سعی دارند رو به روی آنها باشند. آنها به جای دفاع از دانش پزشکی و احترام به علم، به شبه علم طب سنتی دست بدهند.
وی ادامه داد: باید بدانیم که جامعه پزشکی همواره در کنار معلمان، مورد احترام مردم قرار داشته و خواهد بود. اما در برخی رسانهها به چنین وانمودی پرداخته میشود که پزشکان دشمنان مردم هستند و علیه آنها تبلیغ میشود. به طور نادرست در مورد تعرفه تبلیغ میشود که پزشکان قصد سوءاستفاده از مردم را دارند، بدون آنکه بیشترین هزینههای مطب را اعلام کنند، از جمله اجاره مطب، حقوق پرسنل، مالیات، بیمه، آب و برق، تلفن و تجهیزات مورد نیاز مطب. این هزینهها با تورم روزانه ارتباط دارند که بخشی از آن مسئولیت دولت است.
دکتر خسرونیا افزود: در تمام دنیا، پزشکان حاکم بر سرنوشت خود هستند، اما در ایران هر کسی از راهی بیاید و تصمیمگیری برای پزشکان انجام دهد و دستوراتی برای آنها صادر کند. این عوامل مهاجرت و خروج آنها از حوزه درمان را به همراه دارد.
سالهای آینده باید به دنبال پزشکان خارجی باشیم
دکتر خسرونیا در سی و سومین کنگره سالیانه پزشکان داخلی گفت: در یک مقالهای که توسط یکی از اساتید و پیشکسوتان جامعه پزشکی منتشر شده، مطلبی بسیار تأسفآور و تکان دهنده آمده است و درباره تصمیم سه پزشک متخصص حکایت میکند. یکی از پزشکان، که مطبی پر از بیمار دارد، میخواهد مطب خود را به یک کافیشاپ تبدیل کند. پزشک دوم، یک خانم دکتر و فوق تخصص سر و گردن، میخواهد مطب خود را به آرایشگاه تبدیل کند و معتقد است که آرایشگاه دارای درآمد بیشتر و دردسر کمتری است. پزشک سوم نیز، فوق تخصص کلیه، میخواهد مطب را ببندد و به عنوان مسافرکشی کار کند. بنابراین، بر اساس گفته استاد دکتر فاضل، در سالهای آینده باید به دنبال پزشکان خارجی باشیم.
وی افزود: در مورد مسئله کارتخوانها و بحث مالیات، نیز بخشی از جامعه با اهداف مشخص، برخورد نامناسبی با جامعه پزشکان داشته است. پزشکان در برابر این امور همکاری میکنند. نمیتوان با بزرگنمایی از اقدامات اندکی از افرادی که اشتباه میکنند، کل گروه را زیر سؤال ببریم. جامعه پزشکی در مورد مسئله کارتخوانها و مالیات، اگر نخواهیم بگوییم اولین، میتوانیم بگوییم بیشترین همکاری را در مقایسه با سایر صنوف داشته است.
دکتر خسرونیا افزود: دلیل این حرف کاهش درآمد سلامت و سهم کمتر آن از منابع ناخالص ملی است. طبق گفته مدیرکل برنامهریزی و اقتصاد سلامت سازمان نظام پزشکی، علیرغم سیاستهای کلی برنامه ششم توسعه، سهم سلامت کشور از تولید ناخالص ملی که باید بالای ۸ درصد باشد، به کمتر از ۴ درصد رسیده است.
پزشکان جوان قادر به ازدواج نیستند
رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران ادامه داد: یک مشکل مهم که این روزها جامعه پزشکی را درگیر کرده است، مشکلاتی است که پزشکان جوان از آن رنج میبرند، از جمله رزیدنتها، فلوها و پزشکان تازه فارغالحصول. آنها قادر به ازدواج نیستند و اگر ازدواج میکنند، به دلیل گرانی مسکن، قادر به زندگی تحت یک سقف نیستند و در نقاط دورترین تهران هم قادر به افتتاح مطب نیستند.
وی گفت: رزیدنتها با درآمد کم و ساعت کار زیاد به سختی درآمد کسب میکنند و چهار سال از عمر خود را در شرایط بدترین وضعیت میگذرانند تا در آینده ای که روشنی زیادی ندارد، زندگی خوبی داشته باشند که متأسفانه هر روزه غیرممکنتر میشود. در وضعیت کنونی، حتی پزشکان با سابقه نیز به سختی درآمد کسب میکنند. پزشکان جوان باید یا از عرصه درمان خارج شوند یا به کارهای زیبایی، بوتاکس و لیزر درمانی بپردازند که هیچ ارزش درمانی ندارند.
دکتر خسرونیا ادامه داد: مهاجرت گروهی نیز باعث میشود این سرمایههای ملی به راحتی از دست برود و به کشورهای عربی یا غربی جاری شود. به نظر میرسد دولتمردان تنها به حفظ جایگاه خود اهمیت میدهند و از زحمات این گروه کارکشته غافل هستند.
وی اضافه کرد: اگر به وامهایی که بانکها به کارمندان خود میدهند نگاه کنیم، میبینیم اکثر کارمندان صدها میلیون تومان وام سی ساله دریافت کردهاند. اما از طرفی، حتی یک پاپاسی برای یک پزشک جوان برای افتتاح مطب و ازدواج، مشکلاتی جلوی راه آنها قرار میدهند و در ارائه وامهای کوتاهمدت نیز مشکلاتی را به وجود میآورند که پزشکان جوان از آنها محروم میشوند.
جلوی مهاجرت پزشکان را بگیرید
دکتر خسرونیا تاکید کرد: به منظور جلوگیری از مهاجرت و خودکشی در کادر درمان، بهتر است به جای قوانینی که ممکن است به منافع رؤسایشان خدشه وارد کند، به وضعیت پزشکان جوان فکر کنیم.
وی گفت: امیدوارم که کنگره امسال مانند سالهای گذشته مورد توجه و استقبال جامعه پزشکی قرار گیرد. در این کنگره، تلاش شده است تا از آخرین پیشرفتها و مطالعات علمی بهرهبرداری شود و اساتید مربوطه این موضوعات را به اطلاع شما برسانند.
رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران افزود: این کنگره نتیجه همکاری حدود ۱۵۰ نفر از اساتید دانشگاه است که در طول سال در کمیتههای علمی با ما همکاری کردهاند. در این کنگره، چهار سخنران اصلی، بیش از هشت سمپوزیوم و سه کارگاه آندوسکوپی و اسپیرومتری برگزار میشود.
وی گفت: همچنین، به نتایج پژوهشهای آینده در زمینه طب داخلی نیز پرداخته خواهد شد. امیدوارم که نتایج این پژوهشها که به خطری برای طب داخلی اشاره میکنند، توجه دولتمردان را جلب کند.
نقش هوش مصنوعی در آینده پزشکی
دکتر خسرونیا ادامه داد: اگر از مسائل مرتبط با جامعه پزشکی خارج شویم و میخواهیم به بحث جدیدی بپردازیم، باید به هوش مصنوعی توجه کنیم. در حال حاضر، در سراسر اروپا، آمریکا و کشورهای پیشرفته دیگر مانند ژاپن، هند و کانادا، به تحقیقات و پیشرفتهای مرتبط با هوش مصنوعی و Chat-GPT پرداخته میشود.
وی گفت: این یکی از گامهای اولیه است و معتقدند که تأثیرات آن بیشتر از ورود موبایل به شبکههای اجتماعی است. با آغاز فعالیت Chat-GPT، وارد دورانی جدید از تمدن شدهایم. نشانههای اقتصادی نیز این نظریه را تأیید میکنند.
رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران افزود: بعد از این، باید در مورد دوران جدیدی فکر کنیم. یکی از ویژگیهای این دوران، سبکسازی است. باید با حداقل نیروها، بیشترین بهرهوری را داشت. باید در مصرف انرژی بیشترین صرفهجویی را به دست آورد. حتی تعاملات بین انسانها نیز باید به شکلی موج پنجمی باشد.
وی گفت: تمدن جدید هم یک نیروی ویرانگر و هم سازنده است. مشابه سیلی که در ابتدا ویرانی میآورد، تمدن موج پنجم نیز همین اثر را خواهد داشت.
دکتر خسرونیا گفت: اساساً بسیاری از تجارتها را در بنیان خود تغییر خواهد داد. پیشبینی میشود که ۵۰ تا ۸۰ درصد از شرکتها، افراد، سازمانها و دولتها به دلیل عدم بهرهوری، قادر به بقا نخواهند بود و به طور کلی شرکتها و سازمانهای گران قیمت از بازار حذف خواهند شد.
وی افزود: با ورود هوش مصنوعی، سیستمهای کند و عقبمانده از بازار حذف خواهند شد و افرادی که نمیتوانند با سرعتی مانند گذشته فکر کنند، نیز حذف خواهند شد.
رئیس کنگره سالیانه سی و سومین کنگره پزشکان داخلی ایران گفت: شرکت گوگل از کارکنان خود خواسته است که ۶ ساعت در روز را برای انجام برنامههای شرکت کار کنند و ۲ ساعت را برای فکر یا کار در راستای توسعه گوگل در اختیار خودشان قرار دهند. این اقدام به افزایش بهرهوری گوگل بسیار کمک کرده است. در تمدن موج پنجم، شرکتهای کوچک و متوسط به سرعت از بازار حذف خواهند شد.
جهان در حال تغییر است وی افزود: کشتیهای بزرگ کشتیهای کوچک را فرو خواهند خورد. کارخانههای بزرگ کارخانههای کوچک را از بین خواهند برد. دامداریهای بزرگ دامداریهای کوچک را نابود خواهند کرد و دوران تجارتهای کوچک به پایان میرسد.
وی گفت: این شکل جدید تمدن، اقتصاد، فرهنگ و دیدگاه انسانها را نیز تحت تأثیر قرار خواهد داد و حرص و طمع را کاهش خواهد داد. چه اتفاق جالبی خواهد افتاد که کامپیوترهای کوانتومی به زودی وارد بازار شوند و صندلیهای پرنده خودروها را جایگزین کنند و دیگر هیچکس در تصادفات جان خود را از دست ندهد، تراشههای بسیاری وارد بازار شوند و با کاشت آنها در مغز، انسان را به ابرانسان تبدیل کنند.
دکتر خسرونیا افزود: زمانی نزدیک است که بتوانیم بیماری سرطان را از بر روی زمین برداریم و این رویا به حقیقت بپیوندد. شاید شما به زودی یکی از مسافران کره زمین در سفرهای فضایی باشید. با ورود هوش مصنوعی، این مسیر آغاز شده است و به زودی فروش رباتها به عنوان یک تجارت موفق مطرح خواهد شد.
وی گفت: یک ربات قادر خواهد بود تمامی کارهای نظافتی، آشپزی، آموزش، عشق و احساسات، معاملات بانکی و خرید را به تنهایی انجام دهد و بیکاری را به جامعه فروخته شود. در حال حاضر دومین تجارت موفق، سرگرمکردن انسانها خواهد بود. به این ترتیب، دروازههای جدیدی از تمدن برای ورود ما آماده میشوند.
وی گفت: همانطور که بمب اتمی تهاجمی است و خطرات جدی برای انسانیت به همراه دارد، هوش مصنوعی نیز میتواند به عنوان یک تهدید بزرگ برای بشریت در آینده در نظر گرفته شود.
دکتر خسرونیا تأکید کرد: اگر هوش مصنوعی به صورت فزاینده پیشرفت کند و کنترل آن به دست افرادی ناشایست مثل هیتلر، صدام حسین و امثال آنها بیفتد، عواقب جبران ناپذیری خواهد داشت. ممکن است ماشینها جراحی را با دقت و سرعت بالاتر از انسان انجام دهند، اما در صورت بروز مشکلات، خطر جدی برای بیماران به وجود خواهد آمد. بنابراین، در مسیر پیشرفت هوش مصنوعی، باید با دقت و صبر روی آن سرمایهگذاری کنیم و به مشکلات آینده که به انسانها تهدید میکنند، با خونسردی و پشتکار مقابله کنیم.
وی افزود: جفری هینتون، شخصیتی معروف در حوزه هوش مصنوعی، از شرکت گوگل استعفا داده و هشدار داده که هوش مصنوعی به زودی میتواند از انسانها هوشمندتر شود. او در نهایت از همکاری خود با گوگل در این زمینه اظهار پشیمانی کرده است.
رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران گفت: احساس میکنم یک بمب اتمی جدید اختراع شده است، اما خالقان آن از واقعیت و عمق این موضوع آگاهی ندارند و اکنون به تازگی متوجه میشوند که چه بحرانی میتواند باعث شود. برای بسیاری از کارشناسان جوان و تازهکار، جفری هینتون شاید شناخته شده نباشد، اما برای کارشناسان حرفهای، او الگویی و مرجعی است.